пятница, 2 августа 2013 г.

Ви вирішили змінити ім’я?

Деякі громадяни з поважних причин бажають змінити своє ім’я або прізвище. Для цього потрібно звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Протягом 2012 року було проведено 5 державних реєстрацій таких змін, а в цьому році – вже 4. Як правило, громадяни змінюють прізвище, але цьогоріч був випадок зміни імені. Слід зазначити, що відповідно до діючого законодавства зміна по батькові громадян дозволяється лише у разі зміни її батьком свого власного імені.


Заява про зміну імені подається в письмовій формі особами після досягнення шістнадцяти років. Підліток, який досяг чотирнадцятирічного віку, має право змінити своє прізвище та ім’я за згодою батьків або піклувальника. При цьому разом з відповідною заявою подаються свідоцтво про народження та довідка з місця проживання.
Людина, яка досягла шістнадцятирічного віку, але не отримала паспорт громадянина України, пред’являє свідоцтво про народження та довідку з місця проживання за умови, якщо від дня досягнення зазначеного віку минуло менш, ніж один місяць.
До заяви про зміну імені додаються: а) свідоцтво про народження заявника; б) свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі); в) свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано); г) свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має
малолітніх або неповнолітніх дітей); ґ) свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено; д) фотокартка; е) квитанція про сплату держмита.
Відділ держреєстрації актів цивільного стану надсилає необхідні матеріали до органу внутрішніх справ для надання висновку про можливість зміни імені. Міліція за результатами відповідної перевірки, яка проводиться безкоштовно, у місячний строк готує та надсилає висновок про можливість зміни імені разом з усіма матеріалами до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.
У разі надання дозволу заявник у тримісячний строк може звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, яким складається актовий запис про зміну імені.
Після цього відділом держреєстрації актів цивільного стану на першій сторінці паспорта заявника робиться відмітка про те, що паспорт у зв’язку зі зміною імені підлягає обміну протягом місяця.
Ю.РЕУТА,
начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану

Комментариев нет:

Отправить комментарий