пятница, 2 августа 2013 г.

Ранні зернові зібрали чотири господарства

СТОВ «Щорссільгоспсервіс», псп «Прогрес», «Чепелівське» та пп «Нива Імпульс» закінчили збирання ранніх зернових. До завершення наближається псп «Яна Плюс». На 70 відсотках площ віджнивували у ТОВ «Щорсагроімпульс». Загалом по району зібрано 65 відсотків урожаю ранніх зернових культур.
ПРО ЖИТО ЗАМОВИМО СЛОВО...
«З любові й дум тужаво сходить жито,
З ненависті – кукіль і лобода,
Коли вже жито є, то будем жити,
Бо нам, мільйонам, що одна біда?»
О. Нестеренко «Джерело життя»


Напевне, недарма слова «життя» і «жито» одного кореня. Тому й уявити людство без цієї культурної рослини непросто, хоч вважається другим важливим після пшениці злаком. Загальновідома характеристика продовольчої цінності жита визначається значним вмістом у зерні білків (12,8 %) та вуглеводів (69,1 %). Повноцінні білки плюс незамінні в людському організмі амінокислоти (лізин, аргінін тощо), велика кількість легкозасвоюваних вуглеводів і цілої низки важливих вітамінів (А, В1, В2, В3, В6, РР, С) дають підстави стверджувати: якщо пшениця – королева, то жито – таки король.
Житній хліб хоч і має значну калорійність, високопоживний (в одному кілограмі – 2481,2 калорій), однак він, окрім сили, дарує й молодість. 550 грамів житнього хліба цілком достатньо для людини, аби забезпечити повністю залізом і фосфором, на 40 % кальцієм. Ненасичені жирні кислоти, які містяться у зернах жита, здатні розчиняти холестерин у кровоносній системі людини. Тому, щоб здужати, а то й попередити атеросклероз, лікарі часто рекомендують людям старшого й похилого віку вживати житній хліб. Приємний смак і запах, цінні кулінарні ознаки не дають залежуватися житнім буханцям на прилавку. Очевидно й тому, що випікається їх небагато. Частіше житнє борошно хлібопекарні домішують у більших чи менших обсягах до пшеничного в залежності від сортів хліба. Зокрема, у складі популярного Українського його від 20 до 80 %.
Добра засвоюваність жита і худобою у вигляді концентратів, висівок, кормового борошна, які містять 11-12 % білка. А якщо додати, що озиме жито – найперший ранньовесняний зелений корм для великої рогатої худоби, коментарів з приводу, напевне, достатньо. Хоч похвалу на користь жита можна продовжувати й продовжувати ще цілим рядом практичних застосувань, зокрема й соломи.
На жаль, при тому, що жито, як основний злак для харчування, було популярним серед хліборобів світу ще до нашої ери, шанувалося слов’янами і практично рятувало від голоду, у наш «ситий» і практичний час недооцінюється, як того заслуговує ця культура. Бере гору прагматизм сільгоспвиробників, які віддають перевагу більш ліквідним культурам, не враховуючи цілого ряду обставин, зокрема й природних умов, характерних для Полісся України.
Очевидно, ціновий фактор –одна з причин, що падає інтерес у збільшенні посівів під житом, увага до якого в цілому ряді країн Європи, Америці, Канаді залишає українців значно позаду. Зрештою, навіщо оглядатися на далеких сусідів і, тим більше, заокеанських. Найближчі до нас білоруси, без перебільшення, б’ють рекорди практично на неугіддях.
Сучасний рівень технологій, високоінтенсивні сорти дозволяють вирощувати рекордні врожаї зернових, зокрема й високоякісного жита. На жаль, наразі не так багато господарств у нинішніх економічних умовах можуть дозволити собі таку розкіш – придбати новітню техніку, достатню кількість пестицидів, добрив.
Сьогодні Носівська сільськогосподарська дослідна станція Чернігівського Інституту сільгоспмікробіології та агропромислового виробництва НААН пропонує сільгоспвиробникам насіння сортів озимого жита з потенційною врожайністю 8-10 тонн з гектара та високими хлібопекарськими властивостями: Боротьба, Воля, Дозор, Синтетик 38, Хлібне, Забава, Жатва. Якщо характеристики перших п’яти сортів нам відомі, бо їх вирощують господарства району, то на двох останніх сортах зупинимося докладніше.
ЗАБАВА – сорт-синтетик. Внесений до Реєстру рослин України з 2011 року. Висота рослин 105-110 см. Озерненість 90-92 %. Вирівняний. Стійкий до вилягання, снігової плісняви, грибкових хвороб і проростання на пні. Крупнозерний. Маса 1000 зерен до 52 г.Середньостиглий. Має підвищену кущистість та потужну регенераційну здатність весною. Урожайність до 10 т/га. Число падіння 220-280. Вміст білка в зерні 11,8-12,6%. Хлібопекарські якості відмінні.
ЖАТВА – також сорт-синтетик з двох гомозиготних ліній. Внесений до Реєстру рослин України з 2013 року. Висота рослин не перевищує 110 см. Озерненість колосу 90-92%. Маса 1000 зерен 52-56 г. Середньостиглий. Стійкий до вилягання, грибкових захворювань і проростання на пні. Висококущистий, при зрідженні відростає весною. Врожайність при достатньому живленні до 10 т/га. Число падіння 220-260. Вміст білка в зерні 12%. Відмінні борошномельні та хлібопекарські якості.

Н.ДЯТЕЛ,
начальник виробничого відділу управління
агропромрозвитку РДА

Комментариев нет:

Отправить комментарий