воскресенье, 11 августа 2013 г.

Будуть вершники в гостях у нас на День незалежності

І.Панченко (майстер спорту України) на Баксі та М.Червонюк (майстер спорту України) на Вів`єн.
Цьогоріч святкування Дня незалежності у Щорсі матиме вельми оригінальну рису: на стадіоні заплановані показові виступи вершників з кінно-спортивного комплексу «Бреч» (Корюківський район). Ідея продемонструвати щорсівчанам та гостям міста яскраві зразки професійної верхової їзди знайшла безумовну підтримку з боку міського голови Романа Зуба.
Зрештою, подібного видовища у Щорсі ще ніколи не бачили, а популяризація кінного спорту цілком органічно вписується до концепції пропаганди здорового способу життя.
Історія кінно-спортивного комплексу «Бреч» сягає своїм початком 2006 року, коли завдяки солідним інвестиціям у звичайному поліському селі з’явився центр розвитку спорту та відпочинку. Звісна річ, все було зроблено не за один день, але зараз його база складається з трьох сучасних стаєнь, критого манежу, майданчика для змагань і всієї супутньої інфраструктури. Прикмето, що завдяки реалізації цього проекту чимало мешканців Корюківщини отримали робочі місця.
Перші коні ганноверської породи були завезені з Німеччини у 2008 році, а вже невдовзі КСК «Бреч» розпочав власну племінну роботу. Наразі загальна кількість поголів’я сягає 115 (!) коней. Їхнє утриманння, годівля та вигул відповідають європейським стандартам (є навіть своєрідні душові кімнати, де миють коней). Усі вони призначені для верхової їзди, а найкращі є учасниками змагань з конкуру (подолання перешкод) і виїздки (щоб було зрозуміліше пересічному читачеві – це коли кінь демонструє свою маневреність і ніби танцює під вершником). Нараз КСК «Бреч» вже досяг рівня, необхідного для проведення на його базі всеукраїнських спортивних заходів з кінного спорту. А у стайнях підростають десятки молодих «ганноверців», котрі побачили світ вже у Бречі. За такі успіхи сусідів-корюківчан можна лише щиро порадіти.
При КСК «Бреч» діє школа, в якій діти опановують ази конярської справи й поступово перетворюються на вправних вершників. (Одна вихованка після двох років занять вже має ІІІ розряд з кінного спорту). А поза тим будь-хто з бажаючих може пройти там відповідний курс і навчитися міцно триматися в сідлі.
У давні часи верхові коні разом з ловецькими псами-хортами належали до числа традиційних життєвих цінностей українського козацтва. І, напевно, саме генетична пам’ять змушує серця наших сучасників битися частіше, коли до рук потрапляє вуздечка, а ноги зручно розташовуються в стременах. Словом, показові виступи вершників з КСК «Бреч» стануть для щорсівчан чудовою нагодою відчути дух давнини, а діти не проминуть можливості проїхатися в сідлі справжнього верхового коня. Тож приходьмо всі 24 серпня на стадіон. Буде цікаво.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото Лариси МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий