пятница, 30 августа 2013 г.

31 серпня у Щорсы - храмове свято

Чудотворна ікона Божої Матері, яка має назву «Всецариця» («Пантанаса») перебуває на Святій горі Афон у Греції в соборному храмі Ватопедського монастиря. Ця невелика за розміром ікона написана в ХVII столітті.

Пресвята Діва Марія є і називається Матір`ю Божою і Матір`ю християн. Вона – Матір Божа за надприроднім народженням від Неї Бога Слова, Господа нашого Іісуса Христа, і матір усіх християн за благодаттю усиновлення. Господь наш Іісус Христос назвав усіх віруючих в Нього Своїми братами, а відтак ми – сини Богородиці. Церква по достоїнству восхваляє і прославляє Пречисту Діву, знаючи, що іншого скорого помічника після Бога ми ні в кому не маємо, крім Неї. Вона, як Матір Божа, більше всіх святих і всіх ангелів має сміливість у Бога, Свого Сина, і, як Матір християн, Вона більше, ніж святі й ангели, надає нам, Своїм дітям, благодіянь. Тому Свята Церква, називаючи Матір Божу нашою заступницею перед Сином Своїм і Богом нашим Іісусом Христом, заповідає нам переважно звертатися з молитвою до Пресвятої Діви. Горе, печаль чи хвороби здолають нас – згадаймо благословенну Діву, яка стоїть при хресті Сина Свого, звернемо до неї молитвені зітхання і будемо певні, що Їй зрозумілі наші скорботи, Вона бачить наше горе, Вона проллє радість і зігріє своєю материнською любов`ю наболілу нашу душу. Вона врятує нас від біди й небезпеки.
За давніми переказами Ватопедського монастиря, одного разу до ікони «Всецариця» підійшов якийсь юнак –і Лик Богоматері засяяв дивним світлом, а юнака відкинула невидима сила й він упав. Підвівшись, він зі страхом вискочив із храму й зі сльозами зізнався старцям-іноками, що вів нечестиве життя та займався чаклунством. Так Пресвята Богородиця, Цариця Неба і землі, відвернула його від чаклування і спрямувала на шлях покаяння. Чудотворний образ Богоматері «Панта-наса» вшановується на Афоні й за його межами. Саме ім`я ікони – Все-Господиня, Все-Повелителька – свідчить про всепоглинаючу силу образу. Вперше явивши свою чудотворну силу проти чародійських чар, Божа Матір «Всецариця» має і благодать зцілення від раку, найстрашнішої із хвороб сучасного людства. Оскільки Свято-Миколаївський Всецариці храм носить ім`я цієї чудотворної ікони, у Щорсі сьогодні - престольне храмове свято.
О.Павло,
благочинний церков Щорського району

Комментариев нет:

Отправить комментарий