вторник, 27 августа 2013 г.

Святотроїцька криниця

Щороку цю криницю освячують священики Щорського, Корюківського і Менського районів. Одного разу їх зібралося аж 17 і до сотні – мирян. Про цілющі властивості животоку переказують щонайменше п’ять поколінь місцевих мешканців. По воду ходять не лише жителі довколишніх сіл, а й приїжджають з більш віддалених місць. Це ті, що вірять і самі переконалися у цілющих властивостях джерела.


За околицею Шкробового на кордоні Щорського й Корюківського районів на узліссі з-під землі б’є джерело кришталевої води. Корюківські лісники спорудили над ним капличку, з-під свіжого зрубу струменіє животік і губиться в хащах. Щороку на п’ятий день по Пасці, коли православні вшановують свято Живоносного Джерела, священики дякують Всевишньому за такий щедрий дарунок, збираються і на Духів день, проводжаючи святі Великодні празники. І тоді луною розноситься лісом акафіст - хвала Богові.
- Святотроїцьким називають люди це святе джерело, - розповідає отець Павло (Фазан). – З часом з Божого благословення зробимо тут купальню. Зараз першочергове завдання вимостити дорогу.
Старі люди кажуть, що ця вода зцілює захворювання шкіри, навіть екзему. Нею лікують ляк у дітей. А ще говорять,що вода в пляшці може стояти рік і не дає осаду. Спочатку вона має неприємний запах, але через добу він зникає. Кажуть, що раніше тут був рублений колодязь, біля якого стояв хрест. Лісничий Андронниківського лісництва Віталій Скоробагатий, лісник Юрій Боровик разом зі своїми колегами доглядають за криницею. У симпатичній капличці висять образи Спасителя і Богоматері. Підлога й прилегла територія в цій болотистій місцевості вимощені акуратно спиляними пнями. Люди, котрі тут беруть джерельну воду, дякують за турботу.
- Хотілося б, - говорить отець Павло, - щоб до святого місця був красивий підхід, щоб здалеку було видно, де розміщене джерело. Тож запрошуємо всіх бажаючих долучитися до благої справи. Слід прокосити й вимостити дорогу, окультурити саме місце, де б’є животік.
Тут же, на лузі, ми розмовляли з жителями Шкробового, які пасли худобу. Вони одразу з готовністю відгукнулися на прохання отця Павла, пригадали випадки зцілення. А ще подивувалися, що взимку джерельна вода не замерзає.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий