воскресенье, 11 августа 2013 г.

Відпустка по вагітності та пологах зараховується до страхового стажу

З 1 липня 2013 року набув чинності Закон від 14.05.2013 “Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії”, яким урегульовано питання щодо зарахування до страхового стажу часу перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та розширене коло застрахованих осіб.
 Починаючи з липня цього року, платниками єдиного внеску визначено також підприємства, установи, організації, фізичних осіб, які використовують найману працю та виплачують допомогу в зв’язку з вагітністю та пологами, а також осіб, які перебувають у відпустці та отримують допомогу в зв’язку з вагітністю та пологами. Це означає, що період відпустки по вагітності та пологах включається до страхового стажу для призначення пенсії для жінок, яким нарахована допомога по вагітності та пологах, починаючи з 1 липня 2013 року та з якої сплачений єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю та виплачують допомогу в зв’язку з вагітністю та пологами, нараховують єдиний внесок у розмірі 33,2% суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами та утримують єдиний внесок у розмірі 2 % таких сум з осіб, які перебувають у відпустці та отримують таку допомогу.
Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи, тому єдиний внесок нараховується на суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, які за лікарняним листком нараховані у липні. Якщо допомога була нарахована до 1 липня 2013 року і при цьому частина відпустки по вагітності та пологах припадає на період після 1.07.2013, на суму такої допомоги єдиний внесок не нараховується.

Комментариев нет:

Отправить комментарий