пятница, 2 августа 2013 г.

Церковний календар

Великий пророк ветхозавітної Церкви Ілля
Учора ми вшановували пам’ять пророка Іллі. Це була людина з гарячим серцем, твердою волею і з полум’яною ревністю у вірі й благочесті.
Ось чому його так пошановували народ єврейський і в православній Церкві. День його пам’яті святкується нарівні з великими празниками. Ілля з малих років присвятив себе Богу, оселився в пустелі й жив у суворому посту, богомислії і молитві. Біля нього зібралися учні, яких він учив закону Божому і доброму життю. Коли віра в Ієгову почала занепадала з воцарінням Ахави, передрік трирічну посуху й голод; молитвою звів з неба вогонь на жертву, щоб довести, що істинний Бог є Той, якому він вклоняється.
Зцілював молитвою
9 серпня – день пам’яті великомученика
Пантелеймона.

Мати Пантелеймона була християнкою, а батько язичником. Мати виховувала сина в християнській вірі, але рано померла. Батько віддав сина до язичницької школи, а потім у науку до знаменитого в той час лікаря Євфросина. Пантелеймон спілкувався з священиком Єрмолаєм, який сподівався просвітити юнака християнською вірою. Коли одного разу Пантелеймон, ідучи від учителя, зустрів на дорозі дитину, яку вкусила змія, для зцілення закликав ім’я Христове, і сталося диво – дитина була зцілена, а Пантелеймон прийняв хрещення від Єрмолая. До Пантелеймона привели сліпого, якого не міг вилікувати сам Євфросин, а він іменем Христовим зцілив хворого. Тоді батько прийняв хрещення разом із зціленим сліпим, але незабаром помер і залишив сину великий спадок.
Пантелеймон почав роздавати спадок бідним, а сам лікував хворих не стільки ліками, як силою Божою. Почувши про це, цар піддав Пантелеймона жорстоким тортурам. Мощі святого є на Афоні, також у Москві, в каплиці його імені, де через них здійснено чимало чудес, та в інших місцях.
о.Павло,
благочинний церков Щорського району

Комментариев нет:

Отправить комментарий