пятница, 16 августа 2013 г.

Липневі зміни у пенсійному забезпеченні

З 1 липня ц.р. набув чинності Закон України „Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії”. Ми попросили заступника начальника управління ПФ України в Щорському районі Н.М. Васько детальніше зупинитися на цих змінах.


- Зазначеним Законом врегульованеріод перерви у навчанні дітям, які досягли 18- річного віку; зміни механізму перерахунку пенсій з 1 березня кожного року; оптимізації заробітної плати для обчислення пенсії шляхом першочергового виключення допомоги по безробіттю; удосконалення механізму визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи у разі, коли є неповні місяці страхового стажу.
- Давайте уточнимо: перерва у навчанні між закінченням одного навчального закладу й вступом до іншого не повинна перевищувати 4 місяців?
- Згідно із змінами гарантоване право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям, які досягли 18-річного віку та навчаються, якщо є перерва у навчанні між закінченням одного навчального закладу і вступом в інший. Умова проведення для такої виплати – період не повинен перевищувати чотирьох місяців. Виплата пенсії буде здіснюватись не раніше, ніж за період з 1 липня 2013 р. До змін діти, які досягли 18-річного віку, втрачали право на отримання такої пенсії за місяці перерви у навчанні між закінченням одного навчального закладу і вступом в інший.
- Наталіє Миколаївно, відтепер стабільно з 1 березня кожного року будуть перераховуватися всі пенсії, раніше призначені?
- Щодо щорічного перерахунку призначених пенсій з 1 березня кожного року, що передбачений частиною 2 статті 42 ЗУ „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, то право на перерахунок пенсій не буде залежати від того, на скільки у попередньому році зріс розмір пенсії конкретної особи. Перерахунку фактично підлягатимуть усі пенсії, раніше призначені. При цьому заробітна плата, з якої призначено(перераховано) пенсію, підвищуватиметься на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати(доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком.
- Держава гарантує оптимізацію зарплати для обчислення пенсії, виключаючи перш за все допомогу по безробіттю?
- Даним Законом пенсіонеру надано можливість під час визначення заробітної плати для обчислення пенсії з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, в першу чергу виключити періоди одержання допомоги по безробіттю (за ці періоди враховується мінімальна заробітна плата) незалежно від їх періодичності. Також удосконалено механізм визначення середньомісячного коефіцієнта заробітної плати особи у разі, коли є неповні місяці страхового стажу( місяці, в яких заробіток менше мінімальної заробітної плати). Зазначені зміни нададуть можливість збільшити розмір пенсії.
За більш детальною інформацію можна звернутися до управління ПФУ в Щорському районі за номером телефону гарячої лінії: 2-18-80. і



Комментариев нет:

Отправить комментарий