воскресенье, 11 августа 2013 г.

Хоч не рано почали…

Комбайни вийшли у поле не рано, бо чекали, поки сонце висушить рясні роси. Втім, для трьох Джон Дірів 340 гектарів жита, яке в псп «Турчанка» уродило не погано, - навантаження не значне. 




Нині вже ранні зернові зібрані й перевезені в комору. Урожай непоганий – близько 20 центнерів на круг. В.М. Гвоздьов, який нині й за керівника, й за агронома, й за інженера, зрання і до вечора був у полі. Знає можливості тур’янської землі, кожної окремої ниви. Тож дворазове весняне підживлення з літка з інтервалом у два тижні мало позитивний ефект. До речі, й кукурудзяні та соєві поля також подають надії.
Два комбайни мають жатку із семиметровим захватом, а третій – дев’ять метрів. Комбайнер Андрій Шалагай, як і його два колеги, приїхав із Херсонської області. А от їх помічники – місцеві. Досвідчені та вправні механізатори упродовж сезону передають своє вміння колегам, аби наступного року ті працювали самостійно. Приміром, Юрій Іванчик уже опанував складний агрегат.
Сучасна техніка прийшла на лани району. Так, від комбайнів відвозять зерно новенькі КамАЗ та «Бєларус». Водій Олександр Світличний одразу бере в кузов і причеп 22 тонни зерна. Бувало, за день із Тур’ї в Хотуничі, де діє зернотік, перевозив понад 100 тонн збіжжя. У гарячу пору водій у полі від зорі до зорі. Як і механізатор Василь Авраменко, до трактора якого агрегатований причеп-самоскид. До речі, фахівця у господарстві цінують, адже навесні він посіяв майже всю кукурудзу. Оскільки комбайни обладнані подрібнювачами та розкидачами соломи, то не простоює без діла ще один потужний трактор – Джон Дір. «Американець» придисковує солому, готуючи площі під осінній засів. Згодом на сусіднє поле під’їхав і «Кіровець»: корчувати самосіяні дерева. Недарма кажуть, що у хлібороба нині три турботи: збирати, орати, сіяти.
Тут же ми зустріли орендаря майже 6 тис. га ріллі В.В. Сорокіна. Оскільки спочатку зібрали ранні зернові в Хотуничах, центр робіт змістився в бік Тур’ї. Загалом же землі орендують ще у Софіївці, Іванівці та Єліному. Засіяти встигли майже 4 тис. га: на 1,5 тис. га – сою, на 1442 га - кукурудзу, 790 га займають ранні зернові, 140 га – льон-кудряш, 32 – рапс, ще 90 – вика та овес.
- До речі, говорить В.В. Сорокін, - хотуницьке пшеничне поле, яке фотографували перед жнивами, дало по 58 центнерів на круг.
Зараз, по завершенні збирання ранніх зернових, під особливою увагою кукурудза. Слід сказати, що небезпідставно є великі сподівання на гарний урожай. Тож за певних умов і наші поліські піски можуть родити. Головне, аби люди вкладали працю і душу, вносили добрива та дотримувалися агротехніки. Земля стомилася бур’яніти та бути незатребуваною.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий