четверг, 22 августа 2013 г.

У древньому Любечі

Небагато міст може похвалитися такою насиченою історією, яку має селище Любеч Ріпкинського району. Це колиска слов’янських народів, могутній політичний, економічний, торговий, культурний центр за часів Київської Русі.
17 серпня тут відбувся VI Відкритий фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь».
Малуша, сестра Добрині Нікітича.




Виставки народних умільців.


Любецька церква.

На фестиваль завше приїжджають рокери.
Ляльки-мотанки.

Погляньте, як вироби схожі на автора...

На святі стріляли справжні гармати


Таким знаряддя колись ловили рибу в Дніпрі.


Фаєр-шоу.



Місцеві мешканці розповідають гостям про Антонія Печерського. 

Колодязь Антонія з цілющою водою.

Біля відреставрованої кам`яниці Полуботка.

Князівський одяг.


На горі - вхід до Антонієвої печери.

Дорога на Замкову гору. У проекті - відбудова древньої споруди.

Вид на Лису гору. За народними переказами саме тут проходить шабаш відьм на Івана Купала.

Колись тут протікав Дніпро, а нині розмістилась частина вулиць Любеча.
Програма свята була різноманітна: виставки народних умільців, відкриття пам’ятного знаку «Хрест» на місці колишнього Антонієво-Печерного монастиря, покладання квітів до пам’ятника 900-річчя Любецького з’їзду князів на Замковій горі, конкурс дзвонарів, показові виступи клубів бойових єдиноборств, кінно-трюкове шоу, а також святкова торгівля, естрадно-видовищна програма за участю творчих колективів Чернігівщини та гостей фестивалю з Нідерландів, феєрверк. На фестиваль зібралося сотні глядачів з сусідніх районів та Білорусі і Росії. У заході брали участь народний депутат України М.Чечетов, в.о. заступника голови ОДА Ю.Музика, владика Амвросій. Цікавою була експозиція «Любеч стародавній». Тут, на берегах Дніпра з споконвіків основним промислом було рибальство, тож на виставці представлені старовинні рибальські знаряддя, а також одяг і предмети побуту давніх часів.
Перша згадка про Любеч була в «Повісті временних літ» у 882 році. Тут, за легендами, відбувся і перший з’їзд руських князів. А ще – ніби-то в Любечі народився Добриня Нікитич, один з трьох богатирів руських, що тут родове гніздо Володимира Великого - хрестителя Русі, батьківщина засновника чернецтва на Русі й Києво-Печерської Лаври преподобного Антонія… Про все це з цікавістю розповідали всім охочим місцеві мешканці Любеча. Одразу видно, що вони щиро люблять свій край і вдячні голові ОДА Володимиру Хоменку за приділену значну увагу їхньому древньому селищу. Завдяки його підтримці завершено реконструкцію та музеєфікацію кам’яниці Полуботка та ближньої печери Антонія Печерського. У планах – відновити всі споруди на Замковій горі. Цей проект дасть можливість залучати більше туристів, а, отже, ознайомити з історією Любеча більший загал.
Лариса МАРТИНЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий