пятница, 2 августа 2013 г.

Жито вродило

  На жнивне поле ми приїхали саме в момент технічної перерви. Обидва комбайни – «Джон Дір» і «Клас» - завмерли на краю поля. Між ними стояв бензовоз: потужні агрегати заправлялися.




Власне, на сьогодні псп «Чепелівське» завершило збирання ранніх зернових. Директор сільгосппідприємства В.А. Пискун задоволений урожаєм жита:
- У Сновському біля саду раніше збирали центнерів 8 з кожного гектара. А цьогоріч маємо по 20 центнерів на круг. Сорт Пікасо добре себе зарекомендував.
Поле під Наумівкою виявилося ще більш щедрим: тут жито дало по 24 центнера з гектара. Загалом же всі 264 гектари жита вродили по-різному, хоча й у середньому більше попередніх років. Даються взнаки витримана агротехніка, підживлення мінеральними добривами тощо.
Комбайни прибули в псп «Чепелівське» з півдня України. Із запропонованим обсягом робіт могли б впоратися за три дні. Але на заваді постали деякі організаційні моменти. У силу ряду причин хлібороби змушені були відмовитися від послуг сусіднього Менського хлібоприймального підприємства й возити зерно на Кролевецьке, що в Сумській області. А там – черга. Тож машини затримувалися, а відтак стримували темпи робіт.
Досвідчені комбайнери Віталій Пасічник і Валерій Стефюк, отримавши команду, звично рушають у загінку. Літній день, що на півдні, що на півночі, наповнений одвічними селянськими клопотами, турботами про урожай.
Поки тривали жнива, механізатори вже розпочали підготовку до осіннього засіву. Оскільки комбайни обладнані подрібнювачами й розкидачами соломи, вона йде як органічне удобрення. Площі дискують. Адже мине небагато часу, й хлібороби розпочнуть сівбу озимих культур.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий