пятница, 16 августа 2013 г.

Міжнародний День села у Жоведі

У неділю жовідчани й піщанці зібралися в центрі с. Жовідь на велике спільне свято – День села. Сонячна тепла погода доповнювала урочисту й радісну атмосферу, сприяла відпочинку просто неба. Літо – пора відпусток, тож нині село наповнене малечею і дорослими, які приїхали до рідних. Багато хто з них живе за межами України (найбільше - в сусідніх Білорусі та Росії), та всі вони теж прийшли на свято і долучилися до участі в ньому.







Біля сільського клубу його завідуюча Світлана Цвєткова та бібліотекар Надія Чернецька розгорнули виставку про історію села. Тут кожен мав можливість переглянути фотостенди та старі фотоальбоми, старовинні речі, якими колись користувалися в побуті селяни, вишивані рушники. Продовження історії села було і в розповіді завклубом. На столах же стояли запашні пироги, рулети, вареники, торт і млинці, випечені місцевими господинями, якими наприкінці свята всі мали можливість поласувати.
Першими вітання до присутніх прозвучали з уст школярів. Цікаво, що юна москвичка Вікторія Кобзєва, яка щороку проводить літні канікули в Жоведі, теж вивчила вірш українською і дзвінкоголосо продекламувала його без російського акценту.
Щирі й теплі слова на адресу односельців лунали від голови села Тамари Бондар та ветерана праці Наталії Гречухо. У цей день згадали і поздоровили всіх, хто в цьому році відзначає ювілейні дні народження, річниці весіль. (Найстарше подружжя Чугаєвських разом уже 65 років! Тож не за горами і діамантове весілля.) Привітали і вручили подарунки довгожителям (М.Я.Безбородько – 100 років, А.І.Чугаєвському, М.М.Бас та А.Ф.Ступич – по 90 років), учасникам війни, воїнам-інтернаціоналістам, чорнобильцям, кращим випускницям і майбутнім першокласникам.
За традицією всіх присутніх на святі пригощали запашним короваєм дівчата в українських вишиванках. Причому одна з них - Аня Карпенко – наполовину росіянка, народилася і живе в Росії, а відпочивати любить у с.Жовідь, у материних батьків.
Щирими оплесками глядачі вітали виступи місцевих аматорів та запрошених самодіяльних артистів з Новоборовицького будинку культури (керівник Наталія Трач). А потім була безпрограшна лотерея, супер-призи якої (причепи дров) дісталися Віталію Китаєву та Миколі Лобуренку.
Сільський голова подякувала всім, хто взяв участь в організації та проведенні свята, а також спонсорам - псп «Яна Плюс» (керівник Олександр Веселий), підприємцю Віктору Вороб`ю, Гірському ССТ та ТОВ «Полісся-молоко».
...Довго ще в центрі села лунали музика і пісні. Сільське свято вдалося і хотілося, щоб і наступного року воно обов`язково відбулося так само дружно, весело і по-родинному тепло.
Лариса
МАРТИНЕНКО Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий