вторник, 6 августа 2013 г.

Потрібен квиток на потяг? Ідіть в бібліотеку!


Як орієнтуватися в просторі Інтернету
  

У епоху промисловості було прийнято добре вчитися, отримати диплом, знайти роботу і триматися за неї все життя.Зміни в технологіях  відбувалися повільно, тому отриманні знання в процесі навчання могли служити роками. У епоху інформації правила змінилися: всі наші знання дуже швидко застарівають. Те, чому нас навчили в школі чи вузі - важливе, але набагато важливіше те, наскільки швидко ми зможемо перевчитися і пристосовуватися до нового. Тепер людина вчиться, отримує диплом, знаходить роботу і відразу проходить курс перепідготовки. Потім змінє роботу і знову проходить перепідготовку. Нині актуальним став закон Мура, який свідчить, що кожні 18 місяців кількість інформації подвоюється. Тож щоб встигнути за змінами, нам кожні півтора року доведеться вчитися всьому практично заново. І багато в чому тут допоможе Інтернет. Головне вміти ним розумно користуватися.

Всесвітня павутина вже давно стала не просто розвагою, а й потужним джерелом необхідної інформації. Нині на Україні розвивається електронне урядування (е-урядування). Це коли ви, сидячи за комп`ютером не просто знайомитися з інформацією, а й можете отримувати послуги. У вік інформації  важливою складовою життя є час, який летить невпинно, а завдяки Інтернету його можна витрачати менше на біганину по різних інстанціях. Не виходячи з дому можна замовляти квитки, платити за комунальні послуги, поповнювати мобільний, отримувати довідки, переглядати судові рішення, задавати запитання владі, шукати роботу тощо.
Дуже цікавий і змістовний семінар з електронного урядування проходив нещодавно в Чернігові, де навчалася разом з представником редакції і майбутній бібліотекар зі Щорса Марина Герасименко. Тож якщо Інтернету поки що нема у вас вдома – завітайте до бібліотек, де доступ до нього безкоштовний для всіх, а фахівці допоможуть знайти вам потрібну інформацію. (*Ініціатива «Публічні бібліотеки – мости до електронного управління» є частиною Національного плану дій в рамках «Партнерства" Відкритий уряд"» ogp.gov.uа, затвердженого розпорядженням Кабміну від 5 квітня 2012 р. Партнерство спрямоване на підвищення рівня відкритості та прозорості діяльності влади та залучення громадян до формування державної політики.) Технології е-урядування уже давно використовуються і успішно функціонують у багатьох зарубіжних країнах -  Великобританії, Данії, Об’єднаних Арабських Еміратах, Естонії, Норвегія, США, Чехія тощо. Наприклад в Росії та Білорусі теж працюють сайти, де можна отримувати відповіді на запити у влади, бланки, довідки тощо.
Розглянемо на конкретних прикладах як діє нині е-урядування в Україні і наведемо корисні посилання. (Якщо зараз поряд з вами є комп’ютер з підключеним Інтернетом, перевіряйте одразу, як працюють ці сайти. Звичайно, в нашій державі е-урядування тільки впроваджується, тож є ресурси, які варто ще доопрацювати.)
На єдиний державному порталі адміністративних послуг (www.poslugy.gov.ua) ви можете ознайомитися з інформацією про видачу та анулювання ліцензій, знайти деякі бланки, перелік державних сайтів України, задати запитання, але документів в електронному вигляді ви не отримаєте.
На сайті Верховної Ради (rada.gov.ua) завжди можна переглянути будь-які закони, постанови, укази (діючі та ті, що втратили чинність), законопроекти, які зараз знаходяться на розгляді. Тут можна знайти контакти працівників відділу з питань звернень апарату ВРУ, але в он-лайн режимі на сайті ви з ними не поспілкуєтеся і ніяких документів отримати не зможете.
Натомість чудово працює ресурс «Державна  система електронних звернень» www.z.gov.ua , де можна подати електронне звернення до органів влади на отримання публічної інформації. Попередньо на сайті потрібно зареєструватися.
Електронну приймальню на сайті облдержадміністрації  cg.gov.ua ми не знайшли, лише вказані «гарячі» телефонні  лінії» голови ОДА та уряду. Розміщено дуже багато корисних банерів на кшталт «Безоплатна правова допомога», «Антикорупційний квартал», «Регіональний центр зайнятості».
Не зовсім допрацьований і обласний сайт «Твій місцевий депутат» dep.cn.ua, бо на ньому можна дещо прочитати про місцевих народних обранців (і лише з Ічнянського, Чернігівського і Городнянського районів), та відправити запитання в електронному вигляді їм не можна.
На сайті нашої райдержадміністрації schorsadm.cg.gov.ua    електронна громадська приймальня працює. Не виходячи з дому ви можете задати питання з правової тематики та отримати на нього відповідь протягом тижня.
Якщо ви бажаєте брати участь в обговоренні проектів законів та нормативно-правових актів, що знаходяться на розгляді у Верховній Раді -  до ваших послуг  civic.kmu.gov.ua
Всім випускникам шкіл добре відомий сайт Центру оцінювання якості освіти (testportal.gov.ua/), де вони реєструються для проходження зовнішнього незалежного оцінювання. А ще деякі школи вже підключилися до ресурсу «Щоденник» (shodennik.ua/), де кожен учень зареєстрований, має свій пароль і може переглядати розклад занять, свої оцінки, домашні завдання, спілкуватися з вчителями і однокласниками. В тому числі доступ до інформації про успіхи своєї дитини мають на сайті і батьки.
Є ще один цікавий ресурс - Єдиний державний реєстр судових рішень (reyestr.court.gov.ua). Це автоматизована система електронних копій судових рішень Верховного Суду України, вищих спеціалізованих, апеляційних та місцевих судів, крім тих, які містять інформацію, що є державною таємницею. Вся інформація на сайті є відкритою для всіх безоплатного і цілодобово. Єдине зауважимо, що в рішеннях не вказані прізвища позивачів і відповідачів.
Якщо ви маєте приватизовану ділянку землі, то інформацію про неї ви зможете перевірити на державному сайті www.zem.ua . Тут знаходиться багато корисної інформації що стосується земельного законодавства в Україні, можна скачати бланки документів і отримати консультацію юристів.
Якщо ви шукаєте чи пропонуєте роботу варто завітати на сайт trud.gov.ua або job.ukr.net . Скориставшись вікном «Калькулятор» на сайті Центру зайнятості www.dcz.gov.ua , можна розрахувати допомогу по безробіттю, якщо ви звільняєтеся з роботи. Чи правильно вам нарахували пенсію, можете перевірити тут -  pensia.in.ua .
Мабуть, багато хто вже користувався таким елементом е-урядування і віддає йому перевагу, як поповнення рахунків мобільних телефонів через Інтернет. Сидячи вдома за комп’ютером у будь-який час доби заходите на сайт компаній Київстар, МТС, Лайф тощо, обираєте вікно «Поповнити рахунок» і далі, за допомогою пластикової зарплатної картки, збільшуєте баланс коштів на телефоні. Зручно і без переплат.
Зараз чудова літня пора, час відпусток і, відповідно, поїздок. Квиток на українські потяги можна придбати не виходячи з дому на сайті booking.uz.gov.ua , при цьому ви самі обираєте поїзд, вагон, місця, оплачуєте квиток через Інтернет, друкуєте його на принтері й приходите на перон з цим листочком. У касі залізничного вокзалу обмінювати роздрукований листок на квиток з 30 липня 2013 року не потрібно! Прекрасно, чи не так? А тим більше, якщо ви передумали їхати, на цьому ж сайті є послуга «Здати квиток». Тут же ви можете ознайомится з правилами перевезення багажу, розкладом руху поїздів, є довідкові телефони. Замовлення квитка на автобус можна зробити на сайті dprc.gov.ua, проте тут потрібно обов`язково зареєструватися, а роздрукований квиток треба обмінювати в касі автовокзалу на звичайний. Зверніть увагу, наведені вище 2 сайти є державними (скорочення gov). А квитки можна купити не лише на них. Ось наприклад на літак, автобус чи залізничний транспорт проїзний документ замовляти можна на ресурсі  tickets.ua . А якщо їхати в потязі ви хочете іще й з комфортом, то варто запам`ятати сайт www.poizdka.org . Він підкаже як захистити свої права та вирішити конфліктну ситуацію прямо під час подорожі. Це громадський ресурс, його для нашої зручності створили активні мешканці України, як і сайт www.ukryama.com . Згідно з чинним Держстандартом України 3587-97, розміри ям на дорозі не повинні перевищувати 0,5 м² або бути не глибшими 6 см. Всі ями, які не відповідають цим параметрам, повинні бути зарівнені протягом 10-денного терміну. Отже організатори сайту пропонують додати фото і описати факт порушення Держастандарту і чекати усунення дефекту на дорозі.
В Інтернеті є ще досить багато цікавих і корисних ресурсів. Спробуйте їх використовувати у своїй роботі, адже хто володіє інформацією, той володіє світом. І згадайте чудовий дитячий вірш С.Маршака «Он отправился в буфет покупать себе билет…» Розсіяний з вулиці Басейної мав рацію: нині якщо вам потрібен квиток, іти в касу не обов`язково  – завітайте краще в комп’ютерний зал бібліотеки….

Довідка 1
Е-урядування - це форма організації державного управління, яка за рахунок широкого застосування інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) сприяє підвищенню ефективності, відкритості та прозорості діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Одним із завдань електронного урядування є вдосконалення процедури надання та отримання електронних державних послуг.
ДОВІДКА 2
Зверніть увагу: якщо в кінці адреси сайту є скорочення mil, то це воєнний ресурс, еdu – освітній, com – комерційний, оrg – організаційний, gov - державний.


Лариса МАРТИНЕНКО
*

У Чернігівській області ініціатива реалізується Центром гуманістичних технологій АХАЛАР в партнерстві з Чернігівською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. В.Г. Короленка за фінансової підтримки програми «Бібліоміст».



Комментариев нет:

Отправить комментарий