понедельник, 17 марта 2014 г.

Сход села в Кучинівці розпочався вшануванням хвилиною мовчання пам’яті полеглих учасників Майдану.






Далі голова села Валентина Карась поінформувала присутніх про те, як громада прожила минулий рік. Вона залишається однією з найчисленніших у районі (всього в Кучинівці – 1188 сільчан), хоч, у порівнянні з минулим роком, зменшилася (було 1214 людей). Радує те, що протягом 2013-го у Кучинівці народилося 13 малюків (це саме той випадок, коли два числа 13 не насторожують). Ще один маленький мешканець з’явився на світ у нинішньому році. Тож дитячий садок, ремонт якого незабаром закінчується (поки процес триває, закуплений для закладу інвентар зберігається в приміщенні сільради) більш, ніж бажаний у селі. Так само, як і газифікація (проектно-кошторисна документація на неї вже виготовлена). Дарма, що його загальна вартість (точніше, підведення до села) перевищує 3,5 млн. гривень – добру справу розпочато, і на півдорозі ніхто зупинятись не збирається.
До речі, про дороги. Їх у селі (різної протяжності) більше 30. Добра частина з них потребує ремонту. Вирішення цієї проблеми – одне з перших у списку завдань на рік нинішній. Не втрачає актуальності і так звана пожежна тема. У минулому році в Кучинівці було кілька займань. Не обійшлося і в нинішньому. (Остання пожежа трапилася 8 лютого). А пожежній машині уже більше, ніж півстоліття. Особливих надій на неї не покладають. Збирають кошти (з двору по 20 грн.), щоб було чим заплатити за бензин пожежним – у разі, якщо доведеться їх викликати.
Іншою сільською бідою є спиртне. Горезвісні «точки» продовжують існувати.
- Побороти це зло силами самих лише депутатів неможливо, - сказала в своєму виступі депутат Ірина Авраменко.
І вона, і практично кожен присутній в залі наголошували: правоохоронці недопрацьовують, проблема переходить із минулого року в наступний. (Дільничного інспектора, до речі, на сході не було).
Йшлося і про закупівлю молока (цим у Кучинівці займаються цілих 3 підприємства, залишається сподіватися, що здорова конкуренція між ними піде селянам на користь).
Директор місцевої школи (там навчається 115 учнів) Наталія Шевченко розповіла про досягнення своїх вихованців і, з-поміж іншого, звернула увагу присутніх на сході батьків на необхідності контролювати своїх дітей у позаурочний час (не поодинокі випадки, коли навіть 11-12-річні школярі проводять час у місцевих барах).
Виступ завідуючої ФАПом Наталії Булденко був пронизаний турботою про здоров’я сільчан, а завідуюча осередком культури Наталія Лагута розповіла про роботу закладу (зокрема, назвала з десяток гуртків, які в ньому функціонують), пожалілася на відсутність пристойної музичної апаратури. Цікавим був виступ завідуючої бібліотекою Людмили Ковалевської. Особливо – розповідь про написання історії села (перша друкована згадка про Кучинівку датується 1661 роком).
Представник успішного в районі приватного підприємства «Яна-Плюс» Микола Нестеренко розповів про подальші плани підприємства (зокрема, орендувати частину кучинівських земель під вирощування люпину, жита, проса). Не можна сказати, що ідея аж надто порадувала сільчан. Звісно, вони вітали намір обробляти зарослі самосійкою лани, але більше їм хотілося, щоб «Яна-Плюс» розгорнула і в Кучинівці якесь багатообіцяюче будівництв (скажімо, елеватор, сушарку чи тваринницький комплекс, як в Жоведі чи Камці), щоб у людей з’явилася робота (356 кучинівців на сьогоднішній день потребують працевлашутування).
Крім зазначених, було обговорено широке коло питань, визначено розміри самооподаткування, намічено плани і шляхи їх реалізації. Говорячи про це, сільчани дякували присутньому на сході депутату райради Михайлу Яковцю (у своєму виступі він розповів про роботу терцентру, який очолює) за вагомий внесок і допомогу у вирішенні сільських проблем. Слова подяки були адресовані також депутатам Григорію Божку, Любові Даниловій. Так само тепло говорили на сході і про голову села Валентину Карась.
У роботі сходу взяла участь спеціаліст земвідділу Алла Кононенко.
Марія ІСАЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий