понедельник, 24 марта 2014 г.

Подорожчало пальне, дорожчими стали і поїздки

На початку березня вітчизняну економіку почало ще більше лихоманити: зовнішньополітичні фактори відіграли свою негативну роль. «Підскочив» курс долара, й це не могло не відбитися на ринку пального. (Причина відома – величезна частка реалізовуваного в країні бензину імпортується, й платити за нього треба валютою). Яким чином це торкнулося повсякденного життя Щорсівщини – читайте далі.

Отже, за коментарем ми спочатку звернулися на автозаправочну станцію, яка розташована при виїзді зі Щорса. Там вдалося з’ясувати, що приблизно понад два тижні тому відбулося подорожчання всіх видів пального. Станом на вівторок, 18 березня, «95-ий» бензин коштує вже 11 грн. 75 коп. за літр, «92-ий» - 11 грн. 45 коп., солярка – 10 грн. 70 коп. Порівняно з попередніми цінами це більше на 1 гривню 40 копійок, тобто більш, ніж на 10%. Стосовно обсягів реалізації, то вони лишилися майже незмінними. Хоча, можливо, свою роль зіграло те, що з другої декади березня фактично зупинився бізнес тих наших земляків, які дрібнооптовими партіями купували бензин та солярку в Росії й перепродували місцевим автовласникам. Через ситуацію на кордоні «паливний» потік кардинально зменшився, а його колишні споживачі були змушені переорієнтуватися на легальні заправки.
Подорожчало пальне – виросли й ціни на автобусні квитки. Минулого тижня пасажири приватних рейсів «Щорс – Чернігів» почули перед відправкою категоричні заяви від водіїв: проїзд подорожчав з 20 до 25 гривень. (Це на 25%). До певної міри схожою була ситуація й на відправленнях, які здійснюються через автовокзал. Там «Променю» розповіли, що, для прикладу, проїзд раніше на автобусі «Корюківка - Чернігів» від Щорса коштував 16 грн. 74 коп., то віднедавна – вже 20 грн. 68 коп. Вартість поїздок на села (у транспорті зі статусом маршрутного таксі) теж збільшилася. Ось дістатися на Клюси раніше можна було за 26 грн. 11 коп., нині ж – за 29 грн. 02 коп.
Окрема тема – як доїхати до Кучинівки. Щорські автоперевізники свого часу правили за поїздку 5 гривень, тепер – 7. Натомість чужі демонструють більш гнучкий підхід: було 3 гривні, стало 5. Хоча багато що залежить, як і завжди, від водія – скільки саме він візьме. Загалом же пасажиропотік за всіма напрямками, якщо й зменшився, то не суттєво. Життя хоч і дорожчає, але їздити, попри все, треба.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий