понедельник, 17 марта 2014 г.

У вінок Кобзареві

Минулої неділі, у день народження Т.Г. Шевченка, до центральної бібліотеки поспішали учасники районного конкурсу «Творча Шевченкіана», щоб вшанувати пам’ять великого поета, перегорнути сторінки його біографії, переглянути електронну презентацію «Чернігівськими шляхами Кобзаря», долучитися до театралізації «Читаймо разом Кобзаря», ознайомитися з роботами, представленими на конкурс, дізнатися, чиї творчі доробки стали кращими у кожній з 4-х номінацій.



До конкурсу долучилися 57 учасників різного віку, які представили більше 60 робіт. Кожна з них цікава вже тим, що автор звернувся до творчості поета, до його образу, висловив свої думки і своє бачення місця Кобзаря в долі країни і кожної людини. Кращими у літературній номінації стали: до 15 років Ірини Дейнеко (м.Щорс), Тараса Коваленка(с.Тихоновичі), Дениса Мартиненка (с.Нові Боровичі), після 15 років – Катерини Свириденко (с.Петрівка), Ірини Чечко (с.Тихоновичі).
З напутнім словом до молодих літераторів звернулася наша землячка, поетеса, бібліотекар із села Наумівка Корюківського району Ольга Лантух, подарувавши присутнім свій новий вірш «Кобзарева криниця». Найбільше учасників зібрала номінація «Малюнок», в якій журі відзначило наймолодшу учасницю Юлію Воробей з с.Суничне та найстаршого учасника – Володимира Железняка з с.Тур’я. Кращими у цій номінації стали роботи (до 15 років) Дениса Анищенка («Казка»), Анастасії Сентябрьової (с.Тур’я), Андрія Шпуренка («Казка»); після 15 років – Дмитра Михальченка (с.Петрівка), Анни Морозової (м.Щорс), Анжеліки Рудої (с.Суничне). Присутні мали змогу переглянути слайди картин Тараса Шевченка, який був талановитим художником. Нагородження кращих у номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво» розпочалося показом фрагментів виставки народних умільців під час творчого звіту аматорів Щорсівщини у районному Будинку культури, де серед багатьох жанрів виділялася вишивка і в доробку кожного майстра були вишиті портрети Т.Шевченка або рядки з його творів. І на конкурс також були представлені як вишивки, так і сучасні жанри: флористика, квілінг, витинанка, роботи з солоного тіста та плетіння соломою. Кращими у віковій категорії до 15 років визнані роботи Євгена Грищенка («Казка»), Марка Гуревича («Казка»). А після 15 років – Людмили Ковалевської (с.Кучинівка), Лариси Федоренко (с.Смяч), Любові Шеремет (с.Млинок), Ірини Некрасової (с.Сновське). Конкурсанти працювали над створенням портретів Тараса Шевченка. Їх роботи журі вирішило оцінити окремо. Кращими стали доробки у виконанні Марка Гуревича («Казка») і Анастасії Стародубець (м.Щорс). В номінації «Буктрейлер, відео» представила роботу «Шевченко-художник» Єлизавета Куликовська (м.Щорс), переглянуту всіма із задоволенням. Переможці отримали подарунки. А наприкінці зустрічі у залі лунали вірші Тараса Шевченка у виконанні учасників конкурсу.
***
11 березня відбулася урочиста лінійка, присвячена 200-річчю з дня народження Великого Кобзаря, біля його пам’ятника у Щорсі.


У заході взяли участь голова райдержадміністрації Олександр Грабовський та голова районної ради Іван Орда, їх заступники, керівництво міської ради, представники ветеранської організації, політичних партій та громадськості міста. Учні гімназії виконали пісні та продекламували вірші Кобзаря, в яких відображені часи сивої давнини і в той же час, вони ніби говорять про наше сьогодення. Також звучали твори інших поетів, присвячені Тарасу Шевченку. Всім присутнім було представлено саморобний «Кобзар», який виготовили гімназисти, де зібрані власні твори учнів про Кобзаря та любов до рідного краю. На завершення учасники заходу поклали квіти до погруддя Т.Г.Шевченка.
* * *
У невимушеній теплій атмосфері відбувся музично-літературний вечір «Вклонімося тобі, Великий Кобзарю» в дитячій музичній школі ім. Н.Рахліна, присвячений 200-річчю з дня народження людини незвичайного таланту, народному генію і національному пророку Т.Г.Шевченку.


– Вечір був початком тріади заходів, які проходитимуть у березні, - розповідає директор дитячої музичної школи О.В.Свистунова. – Наступні зустрічі в пам’ять про волелюбного патріота і генія українського народу ми організуємо разом з бібліотекою для дітей та історичним музеєм.
У залу, прикрашену домотканими рушниками і вишитим портретом Кобзаря, виходили у вишиванках учні та викладачі музичної школи, щоб розповісти присутнім про життя і творчість великого поета та виконати його твори. Звучали пісні й вірші Кобзаря, була поставлена сценка «Мати і Тарас», генію присвятили музичні твори та музично-хореографічну композицію.
На завершення оркестр духових інструментів виконав «Старовинний марш 92-го піхотного Печерського полку», який був створений в роки життя Т.Г.Шевченка. «Хай ця оптимістична, життєдайна музика звучить як данина пам’яті Великого Кобзаря» - такими були заключні слова ведучої вечора викладача ДМШ Т.Ф.Ткаченко.
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий