вторник, 11 марта 2014 г.

Найбільше селян зі Старої Рудні цікавило, що буде після революції

- Які б події не вирували, пріоритетом у роботі сільради залишиться втілення в життя програми соціально-економічного розвитку села, - наголосила в доповіді на сході сільський голова Старої Рудні Лідія П’ятківська.


І правильніше, мабуть, не скажеш. Адже в кожного з 610 мешканців села – тільки одне життя, і кожен має прожити його гідно. І найстаріша у громаді П.С. Петруня (1919 р.н.), і шестеро народжених у минулому році малюків.
Вони – велика втіха не тільки для родичів, бо з 391 двору майже чверть – нежилі, а у великій і просторій школі з нещодавно відремонтованим спортзалом – усього 31 учень.
Як і в більшості населених пунктів району, люди у Старій Рудні живуть в основному з власних господарств – у селі 174 голови великої рогатої худоби (в тому числі корів – 154). В минулому році від населення було закуплено 146 т молока, що в середньому на корову становить 948 кг. В особистих господарствах селян – більше 20 тракторів. Працює КП «Тавіфа» (надаються послуги з осіменіння корів і помелу зерна. Щоправда, надання останньої послуги проблематичне, бо перед цьогорічним Новоріччям з млина хтось поцупив мотор).
У селі 5 магазинів, ФАП, до газопостачання підключено 126 будинків.
462 сільчан отримали земельні паї в натурі для самостійного використання, 122 передали землю в оренду (кошти за оренду перераховуються їм на банківські картки).
Словом, життя продовжується. І в ньому не обходиться без проблем. Одна з них – забезпечення балонним газом (його селяни не отримували з липня минулого року). Багато негативних нюансів приносить безробіття (у селі - 274 мешканці працездатного віку). Втім, - переконані селяни, - хто не ледачий, і справу собі знаходить, і заробітки. При цьому добре дбає, щоб власна садиба була впорядкована. І таких господарів і господинь (як Михайло Гладченко, Петро Нетреба, Валентина Гладченко, Анастасія Надточій), за словами голови села, у Старій Рудні немало.
Чекають свого вирішення такі важливі питання, як газифікація школи і ФАПу, ремонт клубу, забезпечення села вуличним освітленням, ліквідація стихійних сміттєзвалищ тощо.
Звітував на сході (про свою депутатську діяльність) директор місцевої школи Петро Нетреба. Головна тема його виступу – збереження навчального закладу. (Окрім того, що не хотілося б втрачати приміщення, є ще одним нюанс: на території школи знаходиться єдина в селі водонапірна башта – як без неї обійтись при гасінні пожежі).
До речі, на випадок такої біди (хоч нехай подібне ніколи не трапляється) на сході вирішили зібрати з кожного двору по 5 грн., щоб було чим, принаймні, заплатити за бензин для пожежної машини. На сході обрали також нового очільника сільської ветеранської організації. Усі проголосували за Г.І. Михальченко.
Присутні на сході заступник начальника управління Пенсійного фонду Наталія Васько, заступник начальника управління соціального захисту населення Валерій Радибеда, керівник апарату райради Руслан Кравець відповіли на питання сільчан. На всі, окрім одного: що буде після недавньої революції.

Марія ІСАЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий