понедельник, 31 марта 2014 г.

Офіційні і «народні» версії вертольотів над Щорсівщиною й інші важливі питання життєдіяльності області вустами учасників брифінгу








І. Не треба страху!
Наприкінці минулого тижня гвинтокрили у небі дуже налякали мешканців району. Люди линули до вікон, юрбою і поодинці висипали на вулиці - дуже низько над землею літали вертольоти, нарізаючи кола над центром міста. «Господи святий, це – російський!».. – вигукували деякі з них. – Та ні, то ж наші! - перебивали інші. Щоб відкинути домисли, редакція звернулася до компетентного місцевого джерела, попросивши коментарів. Нам повідомили, що цього дня над Щорсівщиною чотири вертольоти українських військових відслідковували газотранспортну систему.
Не задовольнившись поясненням сповна, ми звернулися до медіа-центру Міністерства оборони України, звідки прозвучало: «Збройні сили України здійснюють заходи з приведення підрозділів у найвищий ступінь бойової готовності та підготовки до мобілізаційного розгортання відповідно до планових навчань. І маневри бойових одиниць українських повітряних сил на території Чернігівщини відбувалися планово. Тож населенню хвилюватися не варто». Це, так би мовити, версія офіційна.
А ось у сусідній корюківській газеті «Маяк» ми прочитали іншу – «народну». Мовляв, на бойовому вертольоті «Мі-24» кружляв над їхнім містом військовослужбовець, колишній корюківчанин, який показував своїм колегам район Милейок, де провів своє дитинство, і першу школу, учнем якої був свого часу.
- Оце молодець, оце відвідав маленьку батьківщину – земляків ледь до інфаркту не довів! – висловлювалися сусіди.
Продовжуючи тему, додам: 24 березня на брифінгу в Чернігові начальник регіонального медіа-центру Міноборони України Вадим Мисник знову відповів на моє запитання про вертольоти над Сновщиною, наголосивши, що мешканці прикордонних районів мають звикати до руху військової техніки, в тому числі і до вертольотів, і танків, і бронетранспортерів...
В області, за словами В.Мисника, триває часткова мобілізація, в ході якої чоловіки віком до 45 років (при умові проходження військової служби у прикордонних частинах) повинні звернутися до військкоматів для уточнення персональних даних, бо саме таких фахівців потребує зараз українське військо.
ІІ. Прикордонна варта
Ситуацію на ділянці Чернігівського прикордонного загону прокоментував начальник прес-служби цієї структури Олександр Дудко. Він сказав: «За останні 7 днів державний кордон України в пунктах пропуску Чернігівської області перетнула 41 тисяча громадян та 9 тисяч транспортних засобів. Це дещо менше, ніж за попередній тиждень. Не пропущено через кордон 106 осіб».
Сергій Болдирев, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА озвучив інформацію про те, що штаб територіальної оборони, очолюваний головою ОДА Володимиром Івашком, продовжує координувати діяльність структур, покликаних забезпечити безпеку населення області. Крім того, виникає потреба й у наданні допомоги кримчанам, вимушеним залишати домівки через російську агресію. На Чернігівщину поки що повертаються вихідці з цього краю, які оселяються у близьких та рідних. Тому в першу чергу потребують не нового помешкання, а влаштування дітей у навчальні заклади, переоформлення пенсій, матеріальної, соціальної й психологічної підтримки.
Сергій Болдирев запевнив: вже зараз Чернігівщина готова прийняти близько тисячі переселенців, для яких організовано місця у гуртожитках навчальних закладів та готелях. У разі необхідності можуть бути задіяні також дитячі табори відпочинку і санаторії, та й чимало жителів області висловили готовність прихистити у себе кримчан.
ІІІ. Новим керівникам району – нові економічні завдання
А фінальною частиною цього брифінгу була тема залучення інвестицій та створення нових робочих місць.
Заступник директора Департаменту економічного розвитку обласної державної адміністрації Олександра Хомик повідомила, що усім новопризначеним керівникам районів (це відбудеться скоро) голова ОДА Володимир Івашко ставитиме завдання усувати перешкоди для підприємницької та інвестиційної діяльності, створення нових робочих місць. Для цього розроблено економічні паспорти районів, які слугуватимуть базою для розробки плану першочергових заходів ОДА. У паспортах – інформація про ресурсний, виробничий, туристичний потенціал територій, перелік вільних виробничих приміщень, об’єктів незавершеного будівництва, об’єктів комунальної власності, що не використовуються за призначенням.
Характеризувала інвестиційну діяльність на Чернігівщині й інший посадовець – заступник начальника управління з питань розвитку підприємництва та інвестиційної діяльності Департаменту економічного розвитку ОДА Тамара Залозна. Вона, зокрема, зазначила: у минулому році капітальні інвестиції зросли і склали майже 2,6 млрд. грн.
Олена КОМПАНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий