понедельник, 31 марта 2014 г.

На збори громади в селі Жовідь прийшли майже самі жінки


20 березня був останній день сільських сходів у районі. Цього дня проходив він і в с.Жовідь, незважаючи на загострення політичної ситуації в країні й оголошення часткової мобілізації військ. З самого ранку до лав Збройних сил України з села відправили двох молодих чоловіків, а ще шестеро з пилками і сокирами поїхали на заставу в Гірськ допомагати прикордонникам.
Гості зібрання та учасники сходу.


Між Гірськом і Піщанкою.
20 березня був останній день сільських сходів у районі. Цього дня проходив він і в с.Жовідь, незважаючи на загострення політичної ситуації в країні й оголошення часткової мобілізації військ. З самого ранку до лав Збройних сил України з села відправили двох молодих чоловіків, а ще шестеро з пилками і сокирами поїхали на заставу в Гірськ допомагати прикордонникам. Мабуть, саме тому в залі сільради зібралися майже самі жінки.
До Жовідської сільради входить два населених пункти - с.Жовідь та с.Піщанка, на території яких проживає 314 мешканців (24 – в Піщанці). Пенсіонерів серед них - 114, учнів та дітей дошкільного віку – 24. На території сільради працює 2 магазини, 2 ФАПи, відділення зв’язку, клуб, бібліотека. Є церква.
Розпочалося зібрання зі звіту сільського голови Тамари Бондар. Вона поінформувала про 100-процентне виконання доходної частини бюджету, підкреслила, що односельці повністю сплатили добровільні внески. У звіті прозвучало, що нині на території сільради закуповує молоко від населення (по 2,60 грн. за літр) Куликівський молокозавод замість ТОВ «Полісся-молоко». За кошти депутата обласної ради Олександра Веселого було закуплено штахетник для оновлення огорожі біля кладовища та в центрі села. Не оминули територію сільради в 2013 році й такі інциденти як крадіжки. Протягом року їх було скоєно декілька. У розкритті злочинів та у роботі з профілактики подібних правопорушень сільський голова подякувала за співпрацю молодому дільничному Дмитру Лисенку. Понад 40 мешканців с.Жовідь забезпечені роботою у псп «Яна Плюс», проте весь час податок з доходів фізичних осіб працюючих відраховується не в бюджет Жовідської, а Петрівської сільради, де воно зареєстроване. Це питання піднімалося вже кілька років підряд, але до цього часу залишилося відкритим. Та, попри бухгалтерські перипетії, керівництво псп «Яна Плюс» не полишає селян зі своїми проблемами на одинці. Завдяки допомозі псп в минулому році було відремонтовано дерев’яний міст через річку в селі, підсипані ґрунтові дороги, а взимку вони чистилися від снігу. Допомагає Олександр Веселий і в організації свят у селі. Приємною новиною перед весняно-польовими роботами для мешканців громади було повідомлення керуючого псп Миколи Нестеренка, що гній в господарстві мешканці села можуть брати для своїх городів безкоштовно. До Миколи Григоровича згодом було ще багато запитань стосовно перереєстрації договорів оренди і виплат за ними. Від імені керівника псп Олександра Веселого він запевнив, що всі кошти будуть виплачені в повному обсязі, як тільки документи будуть повністю оформлені (за новим законодавством договори треба реєструвати у реєстраційній службі, а через це іде затримка з їх оформленням).
На завершення виступу Тамара Миколаївна закликала односельців зберігати спокій у нинішній нелегкий і нестабільний час та не піддаватися на провокації: «Ми живемо у прикордонній смузі, і в кожного з нас є багато родичів і друзів у Росії. Тож щиро сподіваємося, що політики домовляться між собою і все закінчиться мирно, без воєнних дій. Настала весна, треба виходити на прибирання території в центрі села та біля своїх садиб, орати городи, сіяти. Життя продовжується і не треба впадати в депресію». В обговоренні звіту участь взяли фельдшер Наталія Шеремет, завідуюча відділенням зв’язку Валентина Гончаренко, соціальний робітник Валентина Ставша, активісти громади. Серед проблем, які жовідчани хотіли б вирішити найближчим часом, це - спиляти аварійні дерева, а без працівників з відповідною ліцензією (і, звичайно, коштів) це зробити неможливо. Хвилює питання утримання аптеки при ФАПі (нині неможливо закупити для села необхідний набір лікарських засобів через недостатнє фінансування медичної галузі). Також всі переймаються, коли в село надійде балонний газ, адже його не привозили вже з листопада 2013 року.
Після звіту сільського голови громада прийняла ставки самооподаткування та добровільні внески за випас худоби на рівні минулорічних.
Присутня на сході начальник управління ПФУ в Щорському районі Марія Шидловська повідомила, що затримок з пенсією, незважаючи на нинішню ситуацію в Україні, нема. Відповідну доплату - 66,43 грн. - отримують і діти війни. Наголосила, що нині триває передвиборча компанія, тож ті, хто пішов достроково на пенсію без права працювати, не можуть бути членами ДВК. Директор терцентру, депутат районної ради Михайло Яковець зупинився коротко на політичній ситуації в країні та розповів про послуги, які надають соцробітники. Також поінформував присутніх про те, що очікується надходження в район гуманітарної допомоги, яку разом з благодійним фондом «Ми - разом» терцентр передасть у село. Під завісу сходу прибув ще один депутат райради – Григорій Скидан, який також виступив перед громадою.
Хоч говорили про місцеві проблеми і шляхи їх вирішення, та розмова знову зайшла про військових. Цього разу про тих, які розташувалися на блок-посту між Піщанкою і Жовіддю. Небайдужі жовідчани виявили ініціативу відвезти для них гаряче харчування і спитати, яка допомога їм ще потрібна. Тож одразу після закінчення зборів гості з району та активні жовідчани поїхали до солдат. Ті подякували за турботу і попросили мешканців села зарядити їм мобільні телефони і привезти, якщо можна, плащі, бо йшов дощ. Та сама погода ніби почула захисників, і вже того дня по обіді на небі з’явилося сонце замість сірих хмар. Здалося, що це був особливий вісник – вісник мирної весни після буремної зими в Україні. Сподіваємося, що саме так воно і буде.
Р.S. Як стало відомо, добру справу перших візитерів до військових на блок-пост між Гірськом і Жовіддю підтримували протягом всього тижня мешканці сіл Гірськ, Піщанка, Жовідь та Нові Боровичі, передаючи солдатам продукти та речі.

Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий