пятница, 14 марта 2014 г.

Фіалки – на любов, плющ – на розлуку

У це раніше вірили. Як і в те, що, скажімо, фікус береже сімейну злагоду ( якщо росте у спальні) і рятує від голоду (коли розмістити його на кухні). Тому рідко який довоєнний дім був без фікуса. Після війни його почали називати вдовиним деревом. Але самотні солдатки все одно не
поспішали викидати великі діжки з рослинами, котрі вершинами, бувало, впиралися в стелю.
… Коли 79-річна жителька Клюсів Надія Глазок переїжджала до дочки в Єліне, найбільше переживала, чи доглядатиме, як слід, сестра, котра оселилася в її домі, за величезним фікусом. Вона посадила його ще при живому чоловіку. Рослина нагадувала жінці про її минуле щастя. Його була тільки жменька, бо замість хазяїна в дім прийшла похоронка.
Надія Олексіївна заміж більше не виходила. Сама ростила єдину доньку Ганну. У неї й дожила віку.
Цікавимось, чи вірять магії кімнатних рослин нині.
- У нас у домі аж два фікуси, - розповідає 57-річна Наталія Водоп’ян з Чепельова. – І хоч (за гороскопом) це – не моя рослина, я посадила її, щоб у домі були мир і радість. Хто зна, може фікус нам і справді допомагає. Живемо добре. Діти дорослі. Дочка вчителює у Щорсі в гімназії, син їздить на заробітки.
Як з’ясувалось, немало й інших жінок вирощують кімнатні квіти не тільки задля краси. Бо в кожної квітки - своє призначення. Скажімо, товстянку саджають на заможність. Обов’язково в червоний горщик, на дно якого треба покласти кілька крупних монет. Коли й це не допоможе розбагатіти, поруч з грошовим деревом слід висадити вічнозелений плектрантус. (Знаючі люди стверджують: якщо при цьому ще й добре трудитися, бідним точно не будеш).
Традесканція зупиняє плітки, драцена приносить легкий успіх, фіалка (символ вічного кохання, древні галли прикрашали цими квітами весільне ложе) допомагає подружньому порозумінню, пророщена кісточка авокадо усуває інтимні проблеми.
- А у нас з чоловіком любовною квіткою був бальзамін. По-нашому, вогник, - говорить 60-річна Ніна Качура з Клюсів. – Бабуся, що виростила мене, розказувала про нього красиву легенду. Про дівчину, що проводжала свого коханого на війну. Він попросив засвітити у вікні вогник, аби він кликав додому і вказував дорогу. Та нічого не допомогло. Воїн загинув. Але дівчина не хотіла вірити в це: вогник продовжував горіти у її вікні. Коли вона померла, він перетворився на квітку.
Вазонами з «вогниками» у нас були заставлені всі підвіконня. У цьому році – 20 січня – ми відзначали 40 наших спільних років.
Коли сваха їхала жити до старшої дочки в Німеччину, подарувала нам з Віктором ще й китайську троянду (гібіскус). Сміялася: «Щоб любов не іржавіла».
А от кактус, якщо вірити забобонам, пориви пристрасті гасить.
- Чи не тому у вас росте стільки колючок? – запитую у Хотуницькій сільраді, де кактусів нема хіба що на стелі.
- Не тільки, - посміхається голова села Микола Бондар. – Я чув, що вони ще й охороняють від злодіїв.
Розказують: кактуси у сільраді – з легкої руки її колишнього секретаря Надії Авдієнко (зараз вона вже на пенсії).
- Люблю, коли вони цвітуть, - каже жінка. – Вдома теж було багато. Пороздавала. Залишила тільки один. Він на свободі розрісся на ціле вікно. Товстелезний. Колючки сантиметрів по три. Цього літа зверху замість квітки виріс тризуб. Хоч вези на виставку до Дня Незалежності.
А в 55-річної Тетяни Лапицької із Суничного кактусів чотири десятки. Згадує: дарували колеги-вчителі, учні. Попільнянську школу, де працювала, майже два роки тому закрили. Сумує за нею разом з квітами.
Дарував кактуси і чоловік. На 8 Березня.
- Не боїтесь, що він може розпитися? Кажуть, кактуси цьому сприяють.
- Якби сприяли, уже б сталося. Ми з Валентином разом більше 30 років.
- А я ліани позводила, - не приховує 42-річна Людмила Криволап з Нових Боровичів. – Хотіла зберегти сім’ю. Бо хто б не зайшов у хату, усі в один голос: «Квіти в домі плетуться на сімейні сварки».
Я повикидала. І що? Думаєте життя налагодилось? Тепер у мене другий шлюб. Хороший. Але без ліан. Може, й неправда те, що про них кажуть, але краще не ризикувати.
Насадила бегоній і фіалок. Алое було просто гігантське. Віддала матері. Хай береже її від нещасних випадків. У алое взагалі хороша енергетика.
А погану, згідно з поширеною думкою, деякі кімнатні рослини забирають. Наприклад, папороть. Кажуть: якщо вона при хорошому догляді засохла, значить, хтось намагався зурочити господарів.
У подружжя Дедусів (обом по 44 роки) з Тихоновичів у залі - величезний кущ папороті. Листя зелене, насичене.
- Значить, з недобрими намірами до нас ніхто не ходить, - радіють Світлана та Микола. Вона – медсестра в місцевій лікарській амбулаторії. Він заготовляє ліс для Корюківського лісгоспу. Старший син – слідчий. Працює в Києві. Молодший ще студент.
Хлопці ніколи не їдуть додому без квітів. І чоловік дарує.
- Думаю, що з любов’ю, бо зрізані довго не в’януть, а ті, що у вазонах, добре ростуть, - посміхається жінка.
Втім, як відомо, існує спеціальний гороскоп, що вказує, які кімнатні квіти краще розводити представникам того чи іншого зодіакального знаку. Згідно з ним, в Овнів добре ростимуть герань, жасмин, кактуси. У Тільців – папороть, примули, лілії. У Близнюків – фіалки і бегонії. Раків порадує грошове дерево, Левів – лавр, кипарис, алое, а Дів - нарциси. Квіткарі, що народилися під знаком Терезів, можуть з успіхом займатися вирощуванням рододендрону, троянд, примул. Скорпіонів «любить» розмарин, Стрільців – азалія, Козерогів – кімнатна троянда, Водоліїв – орхідеї, Риб – усі вологолюбні квіти.

Марія Ісаченко
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий