понедельник, 24 марта 2014 г.

Соціально небезпечне захворювання

Туберкульоз – це інфекційна хвороба, яка викликається мікобактеріями. Вона може вражати всіх людей, але найчастіше – найбідніші, соціально дезадаптовані верстви населення. Туберкульоз спричиняє високу тимчасову та стійку втрату працездатності, вимагає тривалого (від 6-8 місяців і більше) комплексного лікування та реабілітації хворих.

З 3 березня у нас в районі вже працюють два пересувних флюорографи. Один з них – цифровий. За 2 тижні в селах району було оглянуто 362 особи. Після огляду населення сільської місцевості планується робота цифрового флюорографа в центрі міста. Епідемічна ситуація щодо захворювання на туберкульоз у районі і в області залишається складною.
У 2012 році на облік було взято 37 хворих з вперше встановленим діагнозом активного туберкульозу всіх форм, що склало 147,9 на 100 тисяч населення (при обласному 62,5, по Україні 68,1 на 100 тис. населення). У 2012 році із 37 вперше взятих на облік у 8 був туберкульоз у поєднанні зі СНІДом. В 2012 році померло 7 людей від туберкульозу та 3 – від СНІДу в поєднанні з туберкульозом.
В 2013 році на облік було взято менше – 21 хворого з вперше встановленим діагнозом активного туберкульозу всіх форм, що склало 84,9 на 100 тисяч населення (при обласному 73,25, по Україні 67,9 на 100 тис. населення). Із 21 хворого з вперше встановленим діагнозом у 5 був туберкульоз в поєднанні зі СНІДом. В 2013 році від туберкульозу померло 2 особи, смертності від СНІДу в поєднанні з туберкульозом не було.
За 2,5 місяці поточного року на облік вже взято 4 хворих з активним туберкульозом. За цей же період померло від туберкульозу 4 особи (1 з них виявлена в цьому році), та 2 особи – від СНІДу в поєднанні з туберкульозом. Серед уперше виявлених хворих на туберкульоз в 2013 році 71,4% - соціально незахищені особи і непрацюючі працездатного віку (15 із 21), 19% - пенсіонери (4 чол.), особи, що повернулись з місць позбавлення волі, і ті, хто не має постійного місця проживання (їх у районі 2 чол.).
Як в області, так і в районі, набувають надзвичайної актуальності дві проблеми: захворюваність і смертність від ко-інфекції – туберкульоз + ВІЛ-інфекція та поширення мультирезистентного туберкульозу, що знижує ефективність лікування серед хворих з новими випадками туберкульозу та підвищує вартість лікування. Легше запобігати хворобі, аніж лікувати її. Чим раніше виявлений хворий на туберкульоз, тим ефективніше його лікування.
Будьте пильними! Дорослі, навчайте дітей особистої гігієни і не забувайте 1 раз на рік завести дитину в кабінет щеплень дитячої поліклініки, щоб зробити пробу Манту. Дітям 7 і 14-річного віку треба зробити ревакцинацію вакциною БЦЖ, якщо у них негативна проба Манту. Вакцинацію БЦЖ роблять усім дітям, якщо нема протипоказів, у пологовому відділенні, а при тимчасових протипоказах – у дитячій консультації (при зникненні протипоказів). Не забувайте самі зробити флюорографічне обстеження грудної клітки. Пам’ятайте, ваше здоров’я – у ваших руках!
Г.КОРОЛЕЦЬКА, районний фтизіатр

Комментариев нет:

Отправить комментарий