понедельник, 31 марта 2014 г.

У кінці березня печуть жайворонків і ворожать на багнюці

Минулої суботи багато хто з сільчан, щойно прокинувшись, кинувся дивитись, яка погода: на календарі було 22 березня – день сорока мучеників ( у народі – просто Сорока).
– Кажуть, цей день – краще всяких синоптиків. Якщо теплий – чекай скорої весни, а холодний – ще буде 40 ранкових заморозків, - говорить 54-річна Ніна Трус із Великого Щимеля. – Моя бабуся знала багато народних прикмет. Розказувала моїй мамі, мама – мені, а я тепер – своїм онукам.


Бачу: їм цікаво. Дарма, що обоє – міські. Старша Віка (їй – 8) живе в Чернігові, Аня (скоро буде 5) – у Щорсі.
На Сороку пекли з ними жайворонків – зустрічати весну.
Тісто (дріжджове) я сама місила, а ліпили разом: розрізали тісто на смужки, зав’язували їх на вузол. З вузла формували тулуп пташки. Один кінець смужки розплющували і робили кілька надрізів – це був хвостик. А з іншого ліпили голівку з дзьобиком.
Дівчатка – всі в борошні, зате які раді! Поставили жайворонків у піч пектися, заходилися робити для них гніздечка із сіна. Потім вийшли з випічкою на город зустрічати весну.
(За давнім звичаєм, діти на Сороку носять жайворонків по селу та околицях до обіду, потім з’їдають , залишаючи тільки голівки: їх належало віддати худобі, щоб плодилась).
Розказую онукам і про інші народні звичаї. Щоб знали своє коріння.
… Погода на Сороку видалася хоч і з вітерцем, але сонячною.
До теми
Хто не зустрічав жайворонками весну на Сорока, може зробити це 30 березня - на Ладодення. У цей день відзначається свято на честь богині слов’янського пантеону Лади – покровительки кохання і шлюбу.
Жайворонки, спечені до Ладодення, використовують як обереги. Їх кладуть у хаті над дверима. Дівчата в цей день їдять жайворонків, щоб швидше вийти заміж. І ворожать … на багнюці.
Спочатку треба стати в неї ногою, щоб залишився слід. Потім у цей слід вилити склянку води. Якщо вода всмокчеться швидко – вважайте: старости уже на порозі. Якщо повільно, доведеться зачекати.
Можна ввечері перед святом виваляти в грязюці килимок і постелити біля хати, а вранці роздивитися на ньому сліди. Якщо слід від жіночого взуття – чоловік зраджуватиме, якщо від чоловічого – буде добрим господарем. Коли ж по килимку потопчеться собака, злагоди в родині не буде … через свекруху.

Комментариев нет:

Отправить комментарий