понедельник, 3 марта 2014 г.

Земля: це знову актуально

Нещодавно переважно в бізнес-середовищі нашого міста пройшла хвиля жвавого обговорення новацій у сфері землекористування. Якщо точніше – чимало підприємців обурювалися тим, що у 2014 році розмір платні за землю кардинально збільшився. Про причини цього «Промінь»
розповів у номері за 15 лютого. Коротко нагадаємо суть роз’яснення: востаннє нормативно-грошова оцінка землі у Щорсі проводилася в 1999 році. Взагалі відповідно до законодавства подібну процедуру слід проводити не рідше, ніж раз на десять років, але в райцентрі вже протягом кількох років ситуація залишилася без змін. (Тобто бізнесмени продовжували платити по-старому). І ось минулого року депутати Щорської міськради на черговій сесії затвердили пакет відповідної документації. Займалася цим питанням фірма «Десна-Експерт-М» з Чернігова. Згідно з розрахунком базова вартість 1 квадратного метра землі у місті склала 68,94 грн. Ось довкола цієї цифри все і закрутилося…
Річ у тім, що 68,94 грн. за кв. м – це, так би мовити, середня вартість. У багато кого з бізнесменів об’єкти розташовані на дорожчій землі. А якщо врахувати, що у деяких виробничників велика територія, то платня за землю «влітає» у солідну копійку. Показовим прикладом є меблева фабрика, якій тепер доведеться викладати щомісяця за землекористування по 18 тисяч гривень. Про це розповів «Променю» в своєму аналізі ситуації підприємець Сергій Виблов. Як також і про те, що вартість 25 «соток» на території колишнього міжколгоспбуду, де в нього розташовано виробничий об’єкт, раптом сягнула 310 тисяч гривень, хоча в 2011-му складала 82 тисячі. (Це у разі, якщо б він вирішив викупити землю). Які причини подорожчання? Подібні міркування мали й інші підприємці, коли звернулися до міського голови Романа Зуба за роз’ясненнями. У відповідь керівник громади запропонував провести загальну зустріч за участю представників відповідних служб, які можуть надати вичерпну інформацію.
Отже, майже три десятки бізнесменів (задіяні у сферах деревообробки, торгівлі, надання послуг) зібралися в малому залі районного Будинку культури. У вступній промові Роман Зуб, серед іншого, зауважив: міськрада намагається будувати свою роботу на збалансуванні інтересів платників податків і необхідності наповнення місцевого бюджету, є відкритою для обговорення та дискусії з будь-якого питання. Ефективний діалог повинен стати фундаментом для формування спільної точки зору.
Надалі виступила начальник районного відділу держземагентства В.Недвига. За її словами, затверджена нормативно-грошова оцінка – це нагальна вимога не лише законодавства, а й часу, адже не може земля коштувати зараз стільки ж, як і 14 років тому. Врешті-решт, відтоді ціни зросли на все – на товари, на послуги. На заяву підприємців про те, що вони ставлять під сумнів правильність складання документації фірмою «Десна-Експерт-М», вона відповіла посиланням на головне обласне управління держземагентства, яке видало відповідний висновок про проходження державної експертизи. По ходу обговорення проблеми виникло питання з боку підприємців – а чому їх ніхто не попередив про подорожчання землі. Відповідь була очевидною: бо, як не дивно, нікого з них це не цікавило. Ще торік у газеті «Промінь» були оприлюднені проекти рішень на цю тему – в рамках проведення, так би мовити, регуляторної процедури. Чому на ці матеріали ніхто не звернув уваги й не прийшов до міськради з метою ознайомлення з документами і висловлення зауважень? Питання риторичне…
Логічним завершенням зустрічі стало спільне рішення: створити робочу групу, яка б опрацювала наявну документальну базу й на найближчій сесії міськради спробувати знайти компроміс. Тобто – якось зменшити розмір платні за землю для підприємців.
І ось через декілька днів відкрилася сесія міськради. На засідання з 29 депутатів прийшов 21, троє були відсутні з поважних причин, а решта…
Від імені підприємницького загалу виступив депутат райради В.Кухаренко (він має станцію техобслуговування автомобілів у Щорсі). На його думку, міськрада затвердила «кота в мішку», порушила закон, коли в односторонньому порядку внесла зміни в договори оренди і підвищила платню за землю. Також він вніс пропозицію – скасувати або тимчасово призупинити рішення про затвердження нормативно-грошової оцінки. С.Виблов, продовжуючи обговорення, заявив, що так і не довідався про причини, які призвели до чотирикратного збільшення плати за землю. І додав: виробничники опинилися в найгіршому становищі, адже їм потрібні великі ділянки для своєї діяльності. (Дійсно, це ж не торговий кіоск). При цьому він дуже розлого розповів про різні фактори, які впливають на роботу галузі деревообробки, зокрема, подорожчання в лютому деревини на 75 грн. за кубометр. Разом з тим бізнес працює, сплачує податки, а його хочуть «підтиснути» платнею за землю. Схожі міркування висловили А.Дубина, голова райспоживспілки Н.Чибис, керівник КП «Будматеріали» Л.П’ятківська. (Вона, зокрема, зауважила, що земля під магазином «Нова лінія» оцінена в 307 грн. за квадратний метр).
Поміж депутатського корпусу позицію підприємців підтримала Л.Левченко, яка визнала існування такої проблеми як ухвалення на сесіях необдуманих рішень. Одне з них – саме про нормативно-грошову оцінку землі. (Це її особиста думка).
Надалі представник райвідділу держземагентства В.Поцелуєва поінформувала присутніх про принципи формування ціни на землю, які зумовлені нормативними документами. Мабуть, найконкретнішим виступом запам’ятався заступник голови міськвиконкому В.Харченко. Для початку він навів порівняльні дані. Якщо у Щорсі базова вартість землі 68,94 грн., то у Новгороді-Сіверському – 65,34 грн., Бобровиці – 70,82 грн., Ічні – 71,94 грн., в Рогізках – 36 грн., а в Прилуках – 133,28 грн. У 1999 році вартість по Щорсу була 14,28 грн., з урахуванням коефіцієнтів індексації станом на минулий рік – 25,2 грн. В.Харченко заперечив можливий «замовний» характер визначення величини базової оцінки, адже все робилося згідно із чинним законодавством. А наостанок запитав: чи є у сесії законні підстави скасувати чи призупинити попереднє рішення? Ідея просто «десь щось змінити» явно не вписується в рамки законодавства і нормативно-правових актів. Згодом секретар міськради В.Москаленко аргументовано роз’яснила, які причини можуть бути підставою для скасування сесійного рішення міськради: ухвала суду про його незаконність або протест прокуратури. Наразі ж жодного з цих варіантів немає. Словом, більшість депутатів не підтримали ініціативу про скасування нової нормативно-грошової оцінки землі у Щорсі. Підприємці залишилися невдоволеними. Але у пошуку компромісу Роман Зуб запропонував скористатися шансом, який обговорювався й раніше. Річ у тім, що для кожного окремо взятого підприємця міськрада встановлює певну кількість ставок земельного податку. (Найбільше – дванадцять). І якщо нормативно-грошову оцінку вже зменшити не можна, то цю кількість – можна. Скажімо, раніше хтось сплачував 8 ставок, тепер йому визначать п’ять. Тобто збільшення платні за землю відбудеться не в занадто кардинальний спосіб. (Показово, що згодом за якийсь тиждень подібним варіантом вже скористалися майже десять підприємців). Щоправда, це мало допоможе виробничникам, тому для декого виходом з ситуації послужить відмова від непотрібної частини земельної ділянки.
Тема землекористування тими підприємцями, які здійснюють виробничу діяльність, напевно, потребує продовження. Адже справді – той, хто щось робить, потребує підтримки.

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий