воскресенье, 30 марта 2014 г.

Від поганих снів є молитва

 Починаючи з 2008- го, (у рамках проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я) щорічно у березні відзначається День сну.



Чи вдається повноцінно висиплятись, запитуємо в першої ж людини, що зустрілася в Кучинівці. Нею виявилась Наталія Клименко.



– Якби жила в Чернігові, мабуть, вдавалося б, - відповідає жінка. – Але я поміняла місто на село, бо треба було допомагати бабусі.
Уже 12 років Наталя працює збирачем молока. Їздить по нього на своєму Лесику.
- Крім нього, був іще один кінь. Недавно продали, бо дочка навчається, гроші потрібні. Чоловік займається господарством. Крім Лесика, у нас дві корови і цілий вагон поросят. Так що багато спати ніколи. Рано встаю, пізно лягаю. Вірніше – падаю. Так натомлююсь за день, що навіть снів не пам’ятаю.
– Не висипляюся через роботу, - зітхає завідуюча місцевим будинком культури Наталія Лагута. – Лягти спати хоча б за дві години до півночі, як рекомендують лікарі і кінозірки, ніколи не вдається. Вранці довше поспати не дає господарство. Не завжди й сни встигають наснитися.
– А віщі серед них були?


– Один. Наснився за два тижні до маминої смерті: бачила багато гостей, що йшли до неї на день народження.
– Повноцінно відпочити часто заважає безсоння, - розповідає колишня вчителька – Галина Головач. – Коли не спиться, згадую школу, своїх учнів. Їх за 35 років було стільки, що спогадів не на одну ніч вистачить. Багато з них стали знаними людьми. Радію за них.
Що бувають пророчі сни, вірю. Перед тим, як не стало батька, наснилося, що в мене випав зуб, і було багато крові.


Розказали в Кучинівці і про те, що треба робити, аби поганий сон не збувся.
Прокинувшись, слід підійти до вікна і тричі повторити: «Звідки сон прийшов, туди і йди». А ще краще – проказати (теж тричі) молитву: « Йосип прекрасний, візьми сон нещасний, не вірю сну, а вірю Христу». І після кожного разу - перехреститись.

Комментариев нет:

Отправить комментарий