понедельник, 24 марта 2014 г.

«Крайнього» знайти легко

Наші читачі, напевно, добре знають, що ще з позаминулого року в нашому краї постала проблема затримки виплати зарплати працівникам бюджетних установ. Тоді відкрито говорити про таке ганебне явище було не прийнято, для вгамування народного обурення різного роду контролюючі «органи» навідувалися до окремих керівників-бюджетників з перевірками.
Було схоже, що тривала імітація боротьби з невиплатою грошей на місцевому рівні, шукали «крайніх» серед тих, від кого ніщо не залежало. Про один з таких випадків – читайте далі.
На початку лютого до Щорського навчально-вихованого комплексу «школа-сад» завітала представниця територіальної інспекції з питань праці. Предметом її уваги, серед іншого, стала затримка зарплатні колективу в листопаді й грудні 2013 року. Багато хто з наших земляків пам’ятає, яким складним було тоді друге півріччя. Бюджетникам тривалий час не виплачували гроші, люди висловлювали свій протест переважно у тихій формі, проте проблема набирала все більшої гостроти. Усі розуміли, що корінь негараздів слід шукати не тут, адже непроплати зумовлені неефективною політикою центрального уряду. Однак деякі контролери були іншої думки. Головдержінспектор з питань праці виявила, що заробітна плата колективу за грудень 2013 року в сумі 35 тис. 100 грн. була перерахована 24 числа замість 23 (тобто затримка сягнула «аж» одного дня), а остаточний розрахунок за місяць здійснювався частинами: ще 30 тисяч 26 числа, а решта – 58 тис. 908 грн. – вже 16 січня (замість 7-го). Такий стан справ свідчив про порушення вимог частини 1,2 ст. 115 КЗпПУ та ч.1 статті 24 ЗУ №108 «Про оплату праці». Відповідати ж за ігнорування норм права мав директор НВК А.Ю. Мельник.
Надалі був суд. Головуючий суддя М.С. Чигвінцев, розглянувши справу про притягнення до адміністративної відповідальності керівника освітньо-виховного закладу, встановив, що його дії вірно кваліфіковані за ст. 41 ч.1 КпАП України як порушення трудового законодавства й він винний. На А.Ю. Мельника накладено штраф (510 грн.) і зобов’язано сплатити ще й судовий збір.
Щоправда, так і залишилися відкритими питання: а чи мав А.Ю. Мельник умисел не виплачувати зарплатню працівникам? І чи міг він затримати гроші, які просто не надходили вчасно з бюджету? Чому, з огляду на загальну ситуацію в державі, котра вже давно живе в умовах технічного дефолту, а стан бюджетних розрахунків фактично зведений до колапсу, триває пошук крайніх поміж людей, від яких майже нічого не залежить? Суспільство хоче змін на краще. Серед іншого – й скасування практики вибірковості у заходах контролю. А ще – відповідальності справжніх винуватців, тих, які не просто не здатні були дати раду державним справам, а з року в рік нехтували інтересами народу.
Олег
МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий