среда, 18 мая 2016 г.

Про порядок та строки проведення страхових виплат

Органи Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд), у відповідності до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XІV (далі – Закон), надають гарантоване державою матеріальне забезпечення громадянам, у тому числі, у зв’язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності, вагітності та пологах, допомоги на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її  утриманні.

Головним завданням Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції є своєчасне та в повному обсязі фінансування підприємств, установ, організацій (страхувальників) на виплати допомог застрахованим особам, яке на сьогодні здійснюється протягом 3-4-х робочих днів від дати надання страхувальниками заяв – розрахунків до дирекції.
Проте до нас продовжують надходити звернення від застрахованих осіб із запитаннями: «Чому немає грошей по лікарняному?». Тому спеціалісти дирекції радять звернутись до свого роботодавця, щоб отримати інформацію стосовно того, коли саме (згідно з датою) було подано заявку! До того ж, в деяких випадках варто пригадати, коли саме надавався лікарняний до оплати. Таким чином, правда стосовно оплати лікарняного листка вийде назовні.
Хочу сказати, що затримки у виплаті вищезазначених допомог застрахованим особам іноді виникають з вини комісій (уповноважених) підприємств, установи, організацій із соціального страхування та фінансових служб підприємств, установ, організацій.
Спеціалістами дирекції постійно проводиться робота як зі страхувальниками, так і з застрахованими особами щодо своєчасного надання документів для забезпечення своєчасної виплати останнім матеріального забезпечення.
Надсилаються листи керівникам підприємств, установ, організацій з проханням забезпечення своєчасної подачі працівниками листків непрацездатності, їх розгляд не пізніше 10 днів з дня надходження та виплату допомоги за рахунок коштів Фонду застрахованим особам у найближчий після дня призначення строк, установлений для виплати заробітної плати, що передбачено Законом.
Для забезпечення своєчасної виплати матеріального забезпечення застрахованим особам хочу звернути особливу увагу на роботу комісій (уповноважених) із соціального страхування, які повинні активізуватися на здійсненні контролю за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою забезпечення або на прийнятті рішення про відмову в його призначенні так, як саме на комісію (уповноваженого) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації покладено цей обов’язок.
Також нагадаю, що право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи, тобто наймані працівники.
Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законом.
Підставою для призначення такої допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, який у свою чергу без будь-якої затримки має бути переданий застрахованою особою страхувальнику (роботодавцю) для опрацювання, розрахунку та виплати.
Оплата днів тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати.
Документи для призначення зазначених допомог розглядаються не пізніше 10-ти днів з дня їх надходження та виплачуються застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту) у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.
Допомога на поховання призначається не пізніше дня, що настає за днем звернення, і виплачується не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником страхових коштів від Фонду.
Повідомлення про відмову в призначенні допомоги із зазначенням причин відмови та порядку оскарження видається або надсилається заявникові не пізніше п’яти днів після винесення відповідного рішення.
Окрім того, нагадуємо граничні строки набуття права на матеріальне забезпечення застрахованих осіб.
Так, матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасово втратою працездатності виплачується, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім’ї, який перебував на її утриманні.
Призначене, але не одержане у зв’язку зі смертю застрахованої особи матеріальне забезпечення виплачується членам сім’ї, які проживали разом з нею, або спадкоємцям.
Призначене, але не одержане застрахованою особою своєчасно матеріальне забезпечення виплачується за минулий час у розмірі, встановленому на час настання страхового випадку.
Надміру виплачені суми матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності внаслідок зловживань з боку застрахованої особи або членів її сім’ї стягуються з них у судовому порядку.
А тому, лише завдяки налагодженій, професійній та оперативній роботі комісії (уповноваженого) із соціального страхування та спеціалістів бухгалтерії підприємств, установ і організацій скоротяться терміни отримання коштів по листках непрацездатності працівниками, які перебували на лікарняних до мінімальних.
За роз’ясненнями та консультаціями просимо звертатись за телефонами: у м. Корюківка – 12-36, 3-12-38 ; 3-14-98; у м. Щорс – 2-18-64 та у м. Городня – 2-75-18.


                                                                                    Єрмоленко Т.О., директор Корюківської
                                                                                    міжрайонної виконавчої дирекції
                                                                                    обласного відділення Фонду
                                     


Комментариев нет:

Отправить комментарий