пятница, 13 мая 2016 г.

Пільги дітям учасників бойових дій

На минулому тижні фактично стартувала вступна кампанія 2016-го року, бо всі учасники ЗНО, які отримають оцінку вище так званого «порогового балу» зможуть брати участь в конкурсі при вступі до різних навчальних закладів. Побажаємо успіхів абітурієнтам і нагадаємо, що вступив в дію Закон України
«Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти». Ним передбачено, що держава забезпечує дітям учасникам бойових дій, у тому числі дітям, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, державну цільову підтримку для здобуття освіти у державних та комунальних навчальних закладах. А це повна або часткової оплата навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, пільгові кредити для здобуття освіти, соціальні стипендії. Ці студенти повинні бути забезпечені також підручниками, доступом до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах, проживанням у гуртожитку безоплатно. Закон дійсно покликаний захищати права дітей, але в ньому є зауваження: у 2016 році норми і положення його застосовуються виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів та бюджету Фонду соціального страхування України.
На місцевому ж рівні для учнів шкіл нашого району на 2016 рік, батьки яких перебувають у зоні проведення АТО та повернулися звідти і мають відповідні документи, прийнята і діє програма із забезпечення їх безкоштовним гарячим харчуванням у навчальних закладах. Планується, що для цієї ж категорії дітей буде пільга 50% при оплаті за оздоровлення у районному таборі «Дружба».
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий