пятница, 20 мая 2016 г.

Правильний вибір зробило село!

Мова піде про Андрія Ларченка, 29-річного (наймолодшого в районі!) сільського голову  Займища, який почав з командою однодумців не лише утримувати  село „на плаву”, а й розвивати його. І це при постійній зміні  законів, відсутності грошей, політичній нерозберисі. Чи все задумане ідеально виходить? Ні, не все. Бо Андрій Михайлович не чарівник і не може,  махнувши рукавом, немов фантастична  царівна, перетворити буття в казкову ідилію.







І. Займище сьогодні
Сьогодні в Займищі мешкає 451 людина. У році 2016 зареєстровано один шлюб, народилася одна дитинка, а всього у селі хлопчаків і дівчаток віком до 18 років аж 92. Ті, хто відвідують міську першу школу, гімназію, дитячі садочки, підвозяться  до занять автобусами. Дорослих громадян до райцентру на базар возить місцевий батюшка, отець Михайло. Він ще нікому не відмовив і дуже старається догодити кожному пасажирові. Хоча займищани у плані перевезень не  дуже примхливі – давно звикли  добиратися в місто самотужки -  хто велосипедом, хто пішим ходом, хто автівками. І колишній сільський голова Леонід Куценко, і нинішній Андрій Ларченко також,  маючи власний автотранспорт,  людям ідуть назустріч – забирають, возять по інстанціях. А молодий голова сам сідає за кермо свого  трактора і вивозить сміття, береться за іншу роботу.
От дороги б тільки поремонтувати, ямки позасипати, інші  питання життя і побуту повирішувати! Одне з пріоритетних – відновлення дії водогону, за ним – облаштування в центрі дитячого грального майданчика, проведення ремонту бібліотеки, очолює яку справжній альтруїст і невгамовний працівник культури Олександр Крумкач.
ІІ. До свята Трійці, фестивалю Василя Полевика
Поклавши на свої молоді  плечі  весь тягар поточних проблем, сільський голова остаточно зрозумів: легко не буде! Хазяїн, звиклий до роботи, він відразу взявся за неї, заручившись  підмогою однодумців, друзів, свого нового колективу. Секретар Наталія Омельяненко, головний бухгалтер Віта Ушата, завідуюча ФАПом Алла Єфименко, завклубом Оксана Холявко, соціальні робітниці та інші стали тим екіпажем корабля, що зі своїм командиром  впевнено попливли розвихреним морем займищанських перемін. Ці  переміни можна побачити на березі мальовничої Снові,  де нещодавно виросли ошатні дерев’яні споруди – столики, лавочки під навісами,  спортивні знаряддя. Незабаром там з’являться  і кабінки для відпочиваючих на пляжі, а ще (у мріях Андрія Михайловича ця ідея вже визріла) - плавучий будиночок на воді з дощатими сходинками і всім необхідним для приємного  проведення часу начинням. Буде красиво і романтично!
Справлятися з наміченим сільському голові допомагає багато людей, а особливо Андрій Кислуха, Олександр Тищенко, Володимир Маслюк, Олександр Коропець, Костянтин  Савченко, Іван Полевик, Федір Росік, Микола Бєлогуб, Максим Комісаренко.  Всі вони – хто  руками, хто матеріалами – внесли  свою крихту у загальні справи громади. До речі, не стоять осторонь усього і обласний депутат Григорій Божок, районний  - Леонід Рибальченко, інші керівники району, до яких сільрада  звертається за підтримкою.
Наразі всі об’єднуються у підготовку свята Трійці й фестивалю Василя Полевика.
Очікується, що у неділю, 19 червня, до Займища знову з’їдуться художні колективи області (і навіть із-за меж), щоб виступити у фінальному гала-концерті переможців, порадувати краян новими пісенними обробками, новою програмою.
За словами сільського голови, цьогорічний фестиваль буде взагалі особливим, знаковим і допоможе громаді вирішити деякі пункти програми соціально-економічного розвитку.
 От либонь навчилися б глядачі і ближні гості не смітити, не залишати після себе купи  мотлоху, таке, про що й говорити не хочеться.
Слухала Андрія Михайловича  і розуміла: правильний, мудрий  вибір зробило село. Цей голова не боїться приймати рішення, не чекає команди  згори, має хороші знання, креативний і прагне змін. Він з тієї когорти молодих, яка може дати поради навіть старшим колегам, і знає, як робити так, щоб люди виходили з його кабінету заспокоєними, щоб, зустрівши на вулиці, поспішали простягнути руку і усміхнутися...
Олена КОМПАНЕЦЬ
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий