пятница, 27 мая 2016 г.

Анатолій Королецький, сімейний лікар, завідуючий медамбулаторією: „Скажемо курінню „Стоп!”

Щороку 31 травня ВООЗ і партнери відзначають Всесвітній день без тютюну, привертаючи увагу до ризиків для здоров’я, пов’язаних з вживанням тютюну, і закликаючи до проведення ефективної політики щодо зменшення масштабів споживання тютюну.
З цієї нагоди всі країни підтримують заклик підготуватися до простої (стандартизованої) упаковки тютюнових виробів. До речі, хочу підкреслити, що кожні 6 секунд через тютюн вмирає приблизно одна людина, тобто відбувається кожен десятий випадок смерті серед дорослих людей. У зв’язку з тим, що з моменту, коли люди починають вживати тютюн, до виникнення порушень здоров’я проходить кілька років, епідемія захворювань і смерті, пов’язаних з тютюном, тільки почала набирати силу.
І декілька слів про вторинний тютюновий дим. Це дим, що заповнює ресторани, офіси або інші закриті приміщення, де люди спалюють такі тютюнові вироби, як сигарети, біді і кальяни. У тютюновому димі присутні більше 4000 хімічних речовин, з яких, щонайменше, 250 відомі як шкідливі, а більше 50, як канцерогени. Безпечного рівня впливу вторинного тютюнового диму не існує.
У дорослих людей вторинний тютюновий дим викликає серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання, включаючи ішемічну хворобу серця та рак легенів. У дітей грудного віку він викликає раптову смерть. У вагітних жінок він призводить до народження дітей з низькою масою тіла.
Отже, висновок робіть самі. Він дуже простий: споживачам тютюну необхідно негайно кинути курити. А тим, хто не курить, допомогти їм це зробити!

Комментариев нет:

Отправить комментарий