пятница, 6 мая 2016 г.

ПІСНЯ ЖАЙВОРОНКА ВИСОКО НАД ПОЛЕМ

У ці великодні дні природа особливо радіє головному християнському празнику. Вранці за народним повір’ям так сонце красується лише на Пасху, такий гомінкий і різноголосий пташиний хор можна почути лише у це свято. Це підтвердять і хлібороби, для яких нині кожен день – золотий. Механізатори псп «Прогрес» наближаються до завершення весняного комплексу польових робіт.





І погода сприяє тому, аби техніка була у полі цілодобово.
Стомлений головний агроном господарства В.М. Корчака задоволений нинішньою весною: 2008 гектарів озимої пшениці чудово перезимували й подають добрі надії.
- Щодо ранніх зернових, - ділиться Володимир Миколайович, - то нині вирішили спробувати на 221 гектарі виростити горох. Насіння придбали на Носівській селекційній станції сорту Царевич – місцевої селекції. Торік нас розчарувала кукурудза, яка для сільгосппідприємства була збитковою, тож шукаємо альтернативні культури. Також на насіння будемо вирощувати на 60 гектарах у Хотуничах люпин вузьколистий. Посіяли рано, маємо дружні сходи, якими задоволені. А от на сходах раннього ріпаку (918 гектарів) позначилася холодна погода. Сподіваємося, що з настанням тепла посіви поліпшаться.
У псп «Прогрес» є позитивний досвід вирощування олійного льону – його ще називають Кудряш. Пробували зайнятися цією технічною культурою в інших господарствах, але менш вдало. Тож оті 292 гектари, що займає льон у районі, – то в Хотуничах. Більше, ніж заплановані 600 гектарів буде сої. Уже є 630 та ще сіятимуть 60 гектарів у Тур’ї, де ще не давалися грунти, і 30 – у Хотуничах. Намітили відвести під соняшник 900 гектарів, уже засіяли більше половини. Тур’янські ниви розташовані дещо нижче хотуницьких, тож поки ще не скрізь може увійти техніка. Якщо погода дозволяє, щодобово працюють два Джон Діри, які разом засівають півтори сотні гектарів за добу. На восьмирядній сівалці Віталій Вовчок із Романом Северином, а на шістнадцятирядній – Василь Авраменко з Юрієм Тараном. Перед посівом соняшника Микола Фориш вносить добрива лейкою. На завантаженні і підвезенні поживи допомагають механізатори Анатолій Сердюк, Володимир Моцар та Михайло Іллєнко.
- Також у Носівці та станції, - ділиться В.М. Корчака, - придбали насіння гречки сорту Антарія вітчизняної селекції. Плануємо все вирощене зерно залишити собі на насіння. Бо ціни нині «кусаються» - тонна еліти коштує 25 тис. грн, а першої репродукції - 22.
- Володимире Миколайовичу, псп «Прогрес» оснащене високопродуктивною технікою, яку місцеві механізатори досить швидко опанували.
- Дійсно, цілодобово готували площі на Джон Дірах із культиваторами Володимир Невмовенко та Василь Черненко. Ранні зернові сіяли Микола Романенко і Артем Тумаш. На посівних комплексах «Хориш» працювали Василь Павловський і Анатолій Марченко. Сівалки завантажував Володимир Костирко. Позакореневе підживлення озимої пшениці проводили з самохідних американських обприскувачів Євген Кириєнко та Андрій Селяков. На підвезенні води були зайняті механізатори Олександр Видра й Олександр Руцький та водій Олександр Світличний.
Хлібороби Хотунич і Тур’ї сподіваються завершити комплекс польових робіт до 9 травня. Звичайно, часом підводить техніка, але завдяки інженерній службі неполадки й поламки швидко усуваються.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото Леоніда ШЛОМИ

Комментариев нет:

Отправить комментарий