пятница, 6 мая 2016 г.

Злочинці не сплять


ТЕЛЕФОНні шахраї
Шахраї телефонують на випадковий номер невідомої особи та повідомляють, що близька їй людина скоїла кримінальне правопорушення або стала винуватцем дорожньо-транспортної пригоди і у зв’язку з цим,
перебуває під вартою у працівників поліції. Задля звільнення особи від кримінальної відповідальності їм необхідно терміново перерахувати грошові кошти на вказаний номер телефона або поповнити банківський рахунок. При цьому злочинці вимагають у потерпілих не роз`єднувати зв`язок з ними до того, як їм не перерахують гроші. Це робиться для того, щоб жертва не могла зателефонувати близькій особі та перевірити, чи з нифчм справді щось сталося.
Одним з найбільш поширеніших видів телефонного шахрайства є дзвінок на мобільний телефон начебто від співробітника банку. Невідомий, який представляється співробітником банку, пропонує продовжити дію кредитної картки або підвищити кредитний ліміт на ній. Отримавши згоду на пропозицію, повідомляють, що для здійснення необхідної операції йому потрібні номер картки, термін її дії та розміщений під магнітною стрічкою cvv-код. Вказавши ці реквізити, людина отримує SMS-повідомлення з паролем доступу, який, не замислюючись, диктує шахраєві. Через кілька хвилин на мобільний приходить SMS з банку, однак на цей раз – про зняття грошей з рахунку. Інколи постраждалі ще вірять, що SMS про зняття готівки це, мовляв, технічна процедура, але згодом розуміють, що потрапили в пастку. Характерна ознака шахрайських схем - це терміновість. Щоб змусити особу видати бажану для них інформацію, шахраї намагаються тиснути на жертву. Для цього вони визначають термін, упродовж якого потрібно відповісти. Аналогічні вимоги висувають і під приводом виграшу в лотерею чи акцію. Повідомивши «щасливому переможцю» про можливість за невелику суму отримати цінний приз - автомобіль чи квартиру, отримують необхідні дані. В подальшому в обманутого ні приза, ні особистих коштів на рахунку.
ШАХРАЙСТВО в ІНТЕРНЕТі
Даний вид шахрайства полягає у незаконному використанні персональних даних користувачів мережі.Шахраї під різними приводами виманюють дані про банківські карткові рахунки (номер платіжної картки, термін дії, ПІН-код та додатковий код, який розміщений на її звороті). Маючи таку інформацію, можна легко проводити інтернет-платежі. Наприклад, людина розмістила оголошення (в Інтернеті, газеті тощо) про продаж якогось товару. Зловмисники телефонують до неї на зазначений номер та просять повідомити дані банківської картки для того, щоб переказати гроші за товар. Натомість, з карткового рахунку знімаються усі гроші.Так, на контролі  Щорського ВП Менського ВП ГУНП України в Чернігівській області перебуває ряд проваджень даної категорії. Шановні громадяни, будьте пильними та обережними! Якщо ж ви не вбереглися, не панікуйте, одразу звертайтеся до поліції за тел. «102».

Комментариев нет:

Отправить комментарий