вторник, 24 мая 2016 г.

ФЕРМА МАЙБУТНЬОГО

ПСП «Яна Плюс» (директор О.Д.Веселий) одне з небагатьох сільгоспформувань, де взяли курс на розвиток тваринницької галузі. Якщо й купують худобу, то високопродуктивну молочного напрямку. Для порівняння заступник директора сільгосппідприємства з тваринництва А.О. Захарченко (на фото №3 з А.В.Бебех) розповідає:








- Відносно недавно куплені корови дають за добу в середньому 26 кілограмів молока, а доморослі – 16. Також непогано, але для нас це вже не показник. Тому у планах керівництва продовжити поліпшення дійної череди. Зараз маємо 231 корову, а для того, аби доїльний зал працював із повним навантаженням, потрібно зайняти всі 370 посадочних місць. Усе це поголів’я обслуговують три досвідчені доярки –Алла Полевичок, Тетяна Кулініч (на фото №2) та Інна Безбородько.
Корови перебувають постійно на прив’язному утриманні, круглий рік на однотипному раціоні, тобто не мають стресів від переходу то на літні, то на зимові. Кормову суміш готує міксер, до якого засипають різноманітні корми й змішують їх. Молоко в господарстві купує Куликівка, але вже почала падати закупівельна ціна – настає період високого молока.
 Серед позитивних тенденцій слід назвати те, що уже два роки на фермі стабільний колектив. Працюють тут лише місцеві селяни. Приміром, на підвезенні кормів, прибиранні й частково на заготівлі кормів зайняті жовідські механізатори Андрій Шеремет, Дмитро Шеремет і Юрій Шеремет. Трудяться з вогником, з ентузіазмом.
Головний спеціаліст у галузі тваринництва управління агропромрозвитку РДА А.В. Бебех, побувавши на Жовідській фермі, не приховує свого захоплення:
- Навіть під’їжджаючи до тваринницького містечка,не можна не помітити, що господарюють тут неабиякі хазяї: нова огорожа, відремонтована контора, навколо ставочка висаджені вишукані троянди, на лавах за столиками можна відпочити в тіні дерев, тут же ми побачили мангал – напевне, колектив дружний, тож і хочеться з приємністю поспілкуватися. А через кілька років увійде в силу посаджений сад.
Зараз у псп «Яна Плюс» налічується 375 голів великої рогатої худоби – це 27 відсотків від загальнорайонної череди. Що ж до молока, то господарство виробляє його 57 відсотків обсягів району. По м’ясу псп на другому місці (чверть того, що в сільгоспформуваннях Щорсівщини). Середньодобові прирости живої ваги на відгодівлі й дорощуванні – 896 г. Тут високий процент введення у череду нетелів. За чотири місяці 77 голів, а по району 124.
- Усе скрізь доглянуте, чисте, - не заспокоюється Анна Василівна. - Це – прообраз майбутнього виробництва. І приміщення побілені, і сучасна техніка на службі у тваринників, і раціони розроблені раціонально. А головне – ставлення людей до роботи. З початку року на кожну корову вже надоїли 2424 кілограми молока (1070 по району). Тож у жовідчан є підстави сподіватися, що до кінця року показник доведуть до 6000 кілограмів. У череді переважають високопродуктивні українські червоно- і чорно-ряба корови.
До того, що побачили, в Жоведі йшли поступово. Завідуючий фермою О.О. Шеремет (на фото №1)згуртував довкола себе однодумців, працелюбів і патріотів. Тому навіть у тих, хто проїжджає повз тваринницьке містечко, радіє око. Виявляється, можна не скаржитися на обставини, а, засукавши рукава, самотужки творити свій власний добробут і достаток країни.
Валентина
 ВОЛОКУШИНА
Фото Леоніда ШЛОМИ 

Комментариев нет:

Отправить комментарий