понедельник, 8 декабря 2014 г.

Діяти максимально ефективно, використовуючи наявні резерви

Ситуація на Щорсівщині – невід’ємна від того стану справ, який склався загалом у країні. Війна, втрати для економіки, проблеми з бюджетним фінансуванням – ось реалії нашого часу. Перед органами виконавчої влади та місцевого самоврядування стоїть завдання знайти адекватні існуючим умовам механізми підтримки стабільної роботи усіх сфер життєдіяльності району. Разом з тим потрібно вже зараз думати про майбутнє, адже очевидним є факт: на нашу територіальну громаду чекають непрості випробування.

На розширеному засіданні колегії райдержадміністрації спільно з президією райради провідним питанням порядку денного стало підбиття підсумків виконання програми соціально-економічного розвитку Щорсівщини та райбюджету за 9 місяців 2014 року.
Ґрунтовну доповідь виголосив перший заступник голови райдержадміністрації Л.К. Комісаренко. За його словами, у галузі промисловості стабільно працюють три підприємства. Порівнювально з аналогічним періодом минулого року, завод продтоварів наростив обсяги виробництва на 44,3%, фірма «Техсервіс» - на 37,7%, меблева фабрика - у 5,2 раза. На жаль, з травня 2013 року простоює Новоборовицький спиртозавод. Райдержадміністрація зверталася до відповідних інстанцій з проханням посприяти в розміщенні на підприємстві замовлень і запустити виробничий цикл, але результату досі немає. Важливий момент: 61,9% продукції місцевих промисловців реалізовано за межами України, тобто експортний потенціал Щорсівщини – чималий.
Стосовно будівництва, то восени розпочалася реалізація важливого проекту розвитку ООН у Рогізках. Інноваційно-енергоефективні заходи в комплексі «школа-сад» передбачають заміну котельного обладнання і прокладання нової теплотраси. На засадах співфінансування з обласного бюджету виділено 100 тис. грн, з сільського – 50 тисяч, з державного - 509 тисяч. Решта грошей надходить від партнерів проекту з-за кордону. У секторі приватної забудови району введено в експлуатацію 6 будинків. У Щорсі тривав капітальний ремонт доріг – за кошти міського бюджету, держбюджету та частково – ямковий за гроші приватної ініціативи. Районне керівництво знайшло підтримку з боку облдержадміністрації, внаслідок чого вдалося заасфальтувати раніше зруйноване покриття по вулиці Залізничній.
У сфері інвестиційної діяльності реалізуються чотири проекти: створення інфраструктури зі зберігання сільгосппродукції (на базі деяких об’єктів колишнього електромеханічного заводу) та реконструкція КЗС у зерносушильний комплекс в с.Хотуничі – псп «Прогрес»; продовження будівництва елеватора в с.Камка – псп «Яна Плюс»; будівництво зерноскладу із зерносушаркою – пквп «Імпульс». Завдяки цьому вже створено 52 робочих місця, ще стільки ж з’явиться в перспективі.
Розпочато реконструкцію трибун стадіону «Колос». Здійснено підготовчі роботи (для виготовлення проектно-кошторисної документації) на асфальтування автостоянки по вул.Залізничній та вулиці 30 років Перемоги. Існує домовленість про продовження реалізації проекту каналізування мікрорайону «П’ятикути» в Щорсі.
Обсяг роздрібної торгівлі (за всіма видами реалізації) відповідно до аналогічного періоду торік склав 110,8%. З 437 осіб, які перебувають на обліку в районному центрі зайнятості, допомогу з безробіття отримує 331.
Співдоповідачем (з бюджетних питань) був начальник фінуправління РДА М.О. Іваницький. Передовсім, він зауважив, що попри перевиконання райбюджету, фактично існує заборгованість із зарплати, за енергоносії тощо. На його думку, причин три: недолугий бюджетний кодекс; бюджет 2014 року розраховувався на інших параметрах, адже з весни суттєво збільшилася вартість енергоносіїв, пального, продуктів тощо; неоптимальна мережа бюджетних закладів. До доходної частини загального фонду зведеного бюджету станом на 1 жовтня надійшло 14 млн 35 тис. грн (107,3% до планових призначень). Причому понад дві третини цієї суми – 10 млн 831 тис. – склав збір податку з доходів фізичних осіб. Непогано (на 135%) виконано план з платні за землю, майже вдвічі більше за заплановане, сільські бюджети отримали від збору за спецкористування природними ресурсами (санітарні рубки лісу).
Стосовно видатків, то станом на кінець листопада бюджетники не отримали зарплатні на загальну суму 5 млн 41,9 тис. грн, борг за енергоносії (в основному теплопостачання, газ) – 754,9 тис. грн, за продукти харчування – 114,1 тис. грн, за медикаменти – 34,2 тис. грн. Як і в попередні роки, єдиний вихід – чекати додаткової дотації «згори». Ситуація зумовлена тим, що наш район, навіть якщо б залишав собі всі зібрані податки (а такого немає в жодній країні світу), то «назбирав» би протягом року близько 50 мільйонів, а на всі бюджетні витрати потрібно 65 мільйонів. І це – ще без видатків на пільги та субсидії населенню…
Надалі слово взяв заступник голови райдержадміністрації В.М. Карпенко і розповів, що у сфері дошкільної освіти функціонує 7 комплексів «школа-сад» і 4 садочки. Там виховується 580 дітей. На черзі - відкриття дитсадка в Кучинівці. Шкіл у районі нараховується 20, освіту в них здобувають 2048 учнів. До місць навчання підвозиться 274 школярі, 53 малюки і 75 педагогів. Штат освітян району - 425 працівників. (З них вчителів-пенсіонерів – 13,1%). Середня наповнюваність класу – 14,5 учня. По області цей показник складає 16,8, а по Україні – 18,4.
До нового навчального року заклади освіти відчутно оновили свою матеріальну базу. Окрім проведення влітку поточних ремонтів, у Тур’янському НВК придбані та встановлені 4-конфорна плита й холодильник, у Петрівський НВК – бойлер, у Кучинівську школу – електронагрівач, у Новоборовицьку – електром’ясорубку. Для НВК у Щорсі закуплено НКК, пральну машину, електроплиту й електродуховку, електронагрівач, 30 двоярусних ліжок, до міського дитсадка №1 - дитячі меблі, ліжка. У міській школі №1 розпочато реконструкцію покрівлі на корпусі, де розташована майстерня. До опалювального сезону заготовлено вугілля – 123% до потреби, дров – 100%, торфобрикету – 85%.
Якщо згадати про охорону здоров’я населення, то власне населення в районі складає 24448 мешканців. У місті – 11348, по селах – 13100. Однією з основних проблем галузі медицини є нестача кадрів.
З цього приводу коротко виступив головний лікар ЦРЛ М.В. Куценко, який тривожно констатував: третина лікарів Щорсівщини – фактично пенсіонери. А молоді фахівці погоджуються працювати там, де для них створюються певні умови, зокрема - надається житло. Не так давно двох молодих спеціалістів зі Щорса «переманили» - у Бобровицький район та в іншу область України. Наразі інтернатуру тут проходять аж семеро майбутніх лікарів, однак чи вдасться їх втримати – ось питання. Тому органам влади та місцевого самоврядування слід обов’язково подбати про підтримку нового покоління працівників медицини. Бо інакше через десять років лікувати людей на Щорсівщині буде майже нікому.
Соціальний захист - теж пріоритетний напрямок. За 9 місяців 2155 сімей з дітьми отримали допомоги на суму 17,6 млн грн. Іншими видами соцпідтримки скористалися 197 родин. Зокрема, призначено субсидії для сплати за житлово-комунальні послуги 1024 сім’ям, реально отримує їх - 981. До Дня Перемоги одноразову виплату на загальну суму 689,6 тис. грн отримали 1475 наших земляків. Оздоровчі та відпочинкові послуги отримали 1648 дітей шкільного віку. Восени взято на облік 97 сімей, які приїхали в район з тимчасово окупованих Росією територій Криму і Донбасу.
З них 44 родинам виплачено грошову щомісячну допомогу для покриття витрат на проживання. Для підтримки рідних тих військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції, райрада частково компенсує їхні витрати на житлово-комунальні послуги. Такою можливістю скористалися 11 сімей.
Галузь культури навіть у складних реаліях сьогодення є дійсно гордістю нашого краю. Зусиллями й талантом місцевих творчих колективів досягнуто чималих здобутків і визнання з боку публіки не лише в Україні, а й за кордоном. Є результат і у сфері економічної діяльності – на спецрахунок залучено майже двісті тисяч гривень. До опалювального сезону завезено 29 тонн тирсобрикету, 240 складометрів дров.
В обговоренні доповідей взяли участь начальник управління агропромрозвитку РДА Н.О. Дятел, начальник райуправління Пенсійного фонду М.С. Шидловська, заступник голови міськвиконкому О.В. Ясенчук.
Підбиваючи підсумки роботи колегії, голова районної держадміністрації П.Л. Мірошниченко, коротко розповів і про те, як виглядає наш район на фоні інших адміністративних одиниць Чернігівщини. (Повні дані з цього питання – на сайті облдержадміністрації http://cg.gov.ua/). Восени з 22 районів області Щорсівщина за комплексною оцінкою з різних аспектів роботи й життєдіяльності перебувала на 8 місці. Хоча на початку літа посіла 13. Лідерами ж нині є Ічнянський, Носівський, Бобровицький і Корюківський. З сусідів: Менський – на 17-му, Городнянський – на 20-му. Аутсайдери - Ріпкинський та Срібнянський. Щорський район відчутно «тягне донизу» (19 місце в області) стан справ в охороні здоров’я та освіті. Відомий факт: чимало місцевих мешканців воліють лікуватися в Чернігові.
До певної міри тут спрацьовує близькість до обласного центру, бо з Семенівки чи Варви до Чернігова дістатися явно складніше. Проте не слід відкидати і такого фактору, як недостатній рівень районної системи медицини. Тож над цим питанням слід ґрунтовно попрацювати вже у найближчій перспективі. Ще один момент – Щорсівщина «пасе задніх» за результатами участі школярів у предметних олімпіадах. У чому ж причина? Невже наші діти не такі розумні, як в інших районах? Не може бути! Тому в такій ситуації треба звернути увагу на роль вчителів у цьому процесі, зробивши відповідні висновки.
Наостанок слово взяв директор департаменту фінансів облдержадміністрації В.В. Дудко. Він у загальних рисах проаналізував бюджетну специфіку як Чернігівської області, так і Щорського району. Присутні почули від нього звістку, на яку з нетерпінням чекають вже півтора місяця працівники бюджетних установ: уряд нарешті виділив понад двісті мільйонів гривень нашому краю для погашення заборгованості із зарплати. Наступного тижня почнеться процес перерахування коштів. З одного боку це добре. Але з іншого – стало ніби нагадуванням: такий стан справ надалі утримуватися не зможе. Кожний регіон повинен знайти відповідний баланс між доходами та видатками і «жити по грошах». На бюджетну сферу чекають зміни й від органів влади та місцевого самоврядування залежить, наскільки дієвими виявляться ці кроки. Також В.В. Дудко окремо торкнувся теми ефективності роботи райдержадміністрації у питанні залучення наявних резервів для виконання першочергових завдань. Він визнав, що є група керівників, які цьогоріч попри перспективу «іміджевих втрат» вдалися до непопулярних заходів для стабілізації ситуації. Але були й такі, хто особливо, так би мовити, не напружувався, сподіваючись, як завжди, на додаткову дотацію. Подібні реалії можуть спонукати обласне керівництво до дещо диференційованого підходу в оцінці роботи голів РДА і, відповідно, вплинуть на обсяг виділених коштів для очолюваних ними районів. Де працюють краще й де ефективніше ведеться бюджетна політика – там і зможуть розраховувати на більше фінансування з державної скарбниці.

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий