среда, 24 декабря 2014 г.

Важливий крок – теплозбереження

Вже 14 років минуло, відколи дитяча музична школа зайняла двоповерхову будівлю райдержадміністрації та райради по вулиці Щорса у райцентрі. Зараз у цьому закладі культури опануванням мистецтва зайняті 175 дітей.


Ведучи мову про роботу ДМШ, її директор О.В. Свистунова, серед іншого, зазначила: особливих негараздів із теплопостачанням немає. Річ у тім, що колись (у 1998 році) котельні були встановлені доволі хороші котли - економні з високими експлуатаційними характеристиками. Тож у цьому питанні справа виглядає непогано. Лише на початку нинішнього опалювального сезону через необхідність заощаджувати газ забезпечити належний температурний режим виявилося складно, однак згодом ситуація поліпшилася. Проте з іншого боку існує проблема – недостатня енергоефективність самого приміщення. Загальновідомо, що воно складається з двох частин: старого корпусу, зведеного ще понад сто років тому, за царських часів, і новішого, добудованого при радянській владі. Основний негативний фактор – це тепловтрати через погані вікна й двері. У рамках передбачених заходів ще приблизно 6 років тому було замінено двоє зовнішніх коридорних дверей (як-то кажуть – пожежних) на сучасні металопластикові. Ефект відчувся відразу – у приміщенні поменшало протягів, стало комфортніше. Щоправда, пізніше ці двері перекосило, що може свідчити або про первісні вади в конструкції, або про недоліки при здійсненні монтажу. Попри це, врахувавши такий досвід, можна братися і на масштабний проект – заміну всіх вікон на сучасні – загалом площею близько 90 кв. м. У відділі культури райдержадміністрації вже є необхідна проектно-кошторисна документація. Принаймні, актуальність курсу на підвищення енергоефективності, як-то кажуть, сумнівів не викликає.
На додачу до вищенаведеного варто викласти і думку завгоспа музичної школи Є.Є. Мартиновича. Він розповів, що колектив закладу робить усе можливе для зменшення тепловтрат під час опалювального сезону. Шпарини у віконних рамах ліквідовуються за допомогою вати, а самі вікна додатково утеплюються поліетиленовою плівкою. Після зробленого споживання газу котельнею помітно зменшилося. Та й у класах мікроклімат покращився. Разом з тим перспективний проект на встановлення металопластикових вікон дійсно на часі й принесе відчутну економію. Особливо це гратиме роль, коли «вдарять» морози до мінус 20 градусів. Бо зараз споживання блакитного палива може сягнути 100 кубометрів на добу, після заходів з енергозбереження цей показник зменшиться на 15-20%. Щоправда, Є.Є. Мартинович поділився ще одним своїм спостереженням: вже років з три, як склалося враження, що калорійність газу стала меншою. Зрозуміло, підтвердити подібний факт вдасться лише після досліджень спеціальних експертів, але ніде правди діти, ну не дає тепла стільки, як колись. Принаймні, таке враження складається як від роботи котлів, так і від розігріву звичайного чайника на плиті.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий