понедельник, 1 декабря 2014 г.

Карантин знято 27 листопада. Але…

У середу відбулося засідання протиепізоотичної комісії при РДА за участю голови райдержадміністрації Павла Мірошниченка, яка займалася питаннями локалізації та ліквідації епідемії африканської чуми свиней на території м.Щорс.


Головував на засідання перший заступник голови РДА Леонід Комісаренко. Начальник управління ветмедицини у Щорському районі Володимир Білашко поінформував, що за час карантину було проведено подвірний обхід приватних господарств міста, у 27-ми з них здійснено дезінфекцію. Вилучено та знищено 20 голів живих свиней та одну тушу свинини загальною вагою 1186 кг. При клінічному огляді 1346 голів свійських свиней в 39 населених пунктах району та епізоотичному обстеженню мисливських угідь хворих і загиблих тварин не виявлено. На карантинних ветеринарно-міліцейських постах оброблено майже 39 тисяч транспортних засобів.
Зважаючи на завершення комплексу ветеринарно-санітарних заходів з 27 листопада карантин у Щорсі було вирішено зняти. Віднині вже можна торгувати на базарі салом і м’ясом свиней. Проте до 27 травня 2015 року встановлені певні обмеження: при вивезенні за межі району свиней та продуктів свинарства необхідно звернутися до управління ветмедицини у Щорському районі за дозвільними документами, які потім ще необхідно погодити з головним управлінням ветмедицини в Чернігівській області; заборонено в м.Щорс продаж свиней на ринку та розведення свиней у населення.
До особливого розпорядження:
- заборонено використовувати і вивозити кукурудзу, зібрану на території району для годівлі свиней без термічної обробки, що гарантує знищення збудника африканської чуми;
- усім користувачам мисливських угідь, мисливцям, єгерям заборонено утримувати свиней в особистих підсобних господарствах у загрозливій щодо АЧС зоні до стабілізації епізоотичної ситуації;
- проводити депопуляцію (систематичне зменшення чисельності - Авт.) диких кабанів на території району. Туші всіх відстріляних диких кабанів потрібно спалювати під контролем державної служби ветмедицини.
- рекомендовано не утримувати свиней в підсобних господарствах у буферній зоні (території, яка розташована вздовж кордону України з Російською Федерацією північніше автодоріг Щорс–Городня та Щорс–Корюківка).
Також комісія закликає населення району оперативно реагувати у випадках виникнення підозри на африканську чуму або виявлення загиблих тварин.
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий