воскресенье, 21 декабря 2014 г.

Треба рахуватися з думкою людей

Більшість наших земляків вже добре усвідомили, що якщо вони самі не подбають про свої громадські інтереси, то замість них цього не зробить ніхто. Ситуація, яка виникла цієї осені у Щорсі, є наочним підтвердженням такого стану справ.


Є у райцентрі автошкола ТСОУ. Там продовжують навчати бажаючих водити машини, але значним аспектом діяльності цього закладу є здача бажаючим в оренду своїх приміщень і території для ведення бізнесу. Там працює лісопилка, станція техобслуговування, бюро ритуальних послуг, магазин запчастин, діє стоянка для автобусів та вантажівок тощо. І ось восени мешканці вулиці Архітектурної побачили, як у межах автошколи щось готується: кювет між дорогою і бетонним парканом засипали землею. Громадяни в приватному порядку поцікавилися, що там буде, й дізналися – готується відкриття газової автозаправки. Перша реакція була нейтральною, але згодом люди поставили питання: наскільки законно це робиться з точки зору правових, екологічних, санітарних і архітектурно-будівельних норм. Зрештою, їх можна цілком зрозуміти, адже місто належить громаді, а будь-які справи повинні робитися відкрито і гласно. Ініціативна група мешканців вулиці Архітектурної звернулася до різних офіційних інстанцій за відповідями і ось що отримала. 13 листопада відділ держземагентства у Щорському районі повідомив: жодного документа (а саме – проекту землеустрою стосовно будівництва газозаправної станції на території автошколи) до нього не надходило. Того ж дня в.о. начальника обласної екологічної інспекції В.А. Дзюба поінформував, що у нього відсутня будь-яка інформація про зазначене будівництво і порадив звернутися до інспекції архітектурно-будівельного контролю. Вже 18 листопада відповідь дав міськвиконком, який запевнив: він не володіє інформацією про суб’єкта господарювання, який мав би намір будувати газозаправку. Звернень потенційного забудовника не було, земельна ділянка не надавалася. Виявляється, згідно із законодавством міськрада не приймає рішення про надання дозволу на будівництво, це робить територіальний орган архітектурно-будівельного контролю. Наостанок у міськвиконкомі порадили – пишіть заяви до сектора архітектури райдержадміністрації та обласної інспекції архбудконтролю в Чернігів. Гаразд, люди так і вчинили. Завсектором архітектури РДА М.І. Шило 9 грудня відповів: до нього з приводу видачі дозвільних документів на проектування такого об’єкту, як газозаправка, ніхто не звертався. Лише райдержадміністрації вдалося дізнатися: автошкола 15 жовтня 2014 року уклала договір оренди частини своєї території на 3 роки (колишнього пункту заправки бензином) з фірмою «Грін Газ Груп» (м.Чернігів) для встановлення двох ємностей з пропан-бутаном.
На фоні цих відповідей відвертим глузуванням стало завезення минулого тижня на територію автошколи двох цистерн, заправочного устаткування і кіоска для оператора заправки. Навіть робітник там з’явився і сказав зацікавленим мешканцям вулиці Архітектурної, ніби в нього – перший день на роботі. Постала дивна ситуація: відкриття газозаправки просувається вперед, але ціла купа інстанцій вважає, що нічого не відбувається. Точніше кажучи, посадовці роблять вигляд, ніби нічого не бачать. За такою методикою виходить, що на центральній площі міста будь-хто – як лише схоче – викопає вигрібну яму, поставить будку, відкриє платний туалет, а начальство запевнятиме, ніби нічого не знає? Можливий ще один варіант: фірма з обласного центру не вважає за потрібне дотримуватися необхідних правових норм, але тоді постає запитання: хто покриває такі дії?
Мешканці вулиці Архітектурної аж ніяк не проти відкриття у Щорсі газової автозаправки – справа ця дійсно потрібна. Але вони хочуть, щоб з їхньою думкою рахувалися, щоб об’єкт відповідав усім вимогам, зокрема – й у сфері безпеки. (Газова суміш може вибухнути біля їхніх будинків, тож чи не краще відсунути заправку подалі від сектора житлової забудови?). Словом, громадяни не залишать цю проблему без уваги й вимагатимуть ретельних перевірок ситуації.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий