воскресенье, 7 декабря 2014 г.

У Рудні незаконно намагалися нажитися на соснах

Позаминулої п`ятниці, вранці, жителі села Шишківки Корюківського району помітили незрозумілий рух – селом їздив «чужий» трактор, навантажений спиляними соснами, проходжувалися немісцеві. Зателефонували до міліції. На місце події виїхала слідча оперативна група, працівники ДАІ та група затримання райвідділу ­– спецпризначенці у повному озброєнні. До слова ­ працівники міліції, які входять до цієї групи, проходять спецпідготовку у обласному УМВС і можуть проводити операції по затриманню підвищеної складності. Хто не чекав наших вартових закону на прикордонній території, з`ясували на місці.



У селі Рудня, на території колишньої ферми, купками лежали спиляні сосни. Біля них ходило кілька чоловіків. Саме таку картину побачили правоохоронці, коли прибули на місце події. Трактор довелося пошукати селом. У затриманого водія сільгосптехніки вилучили документи, у яких було зазначено, що чоловік – житель Щорського району с. Іванівки. Своє перебування на території чужого району пояснив бажанням підзаробити – його попросили повозити сосни. З`ясувалося, що кілька спритників із сусіднього Щорського району (троє з них вантажники ­ знаходилися біля спиляних сосен) вирішили підзаробити на дармових новорічних деревцях. Заздалегідь спилявши кілька найсиметричніших, найняли місцевих безробітних ­ любителів оковитої, щоби ті за ціною одна гривня за штуку позв`язували сосни, оскільки їх так зручніше транспортувати. Бензопил у правопорушників не знайшли. Один із охочих до легкої наживи був раніше судимий за тяжкий злочин – розбій. До того ж пізніше на місце події під`їхала невідома автівка. Правоохоронці підо­зрюють, що саме у ній знаходилися організатори цього «бізнесу». Були встановлені особи пасажирів легковика – всі вони жителі Щорса. Від дачі пояснень відмовилися. Водія трактора і вантажників відпустили, а трактор і 70 спиляних сосен поки що перебувають на території райвідділу.
Що чекає на нечесних бізнесменів і у чиї оселі потраплять новорічні красуні?
Гостей зі Щорса, яких затримали на місці події, чекають чималі штрафи, або навіть термін. Це вирішуватиме суд. Трактор на якийсь час повернуть його власникові, але використовувати цю техніку в господарській діяльністі, котра б приносила прибутки, не можна. Від рішення суду залежатиме, чи залишиться трактор у власника, чи його взагалі вилучать. Долю сосен вирішуватиме екологічний відділ у м. Чернігів. Поки що зелені красуні зберігатимуться у лісгоспі. Ймовірніше, перед Новим роком вони з`являться у продажу.
Правоохоронці припускають, що зелений товар планували продати на півдні України – там, де ця культура не росте і, відповідно, напередодні свят користуватиметься великим попитом.
За словами працівників міліції, подібний передноворічний «бізнес» широко розповсюджений на території Щорського району, де на менш бідних ґрунтах гарно росте соснова культура. Проте, у цьому році літо видалося посушливим, на території району було чимало пожеж. Отож, «наші» новорічні дерева виявилися привабливішими. Вирізали самосійку на території невитребуваних земельних паїв, фактично на землі, яка залишилася без пильного нагляду. І все ж, завдяки свідомим громадянам, незаконне вирубування сосен було припинено.
З 1 грудня працівниками Корюківського лісгоспу розпочалося відпрацювання таких злочинів. Подібний інцидент на території шишківської громади стався вперше. У позаминулому році місцеві жителі «впильнували» щорських бізнесменів на території Козилівки.
Вікторія САВЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий