понедельник, 1 декабря 2014 г.

Оцінку роботи дають передовсім люди

Органи прокуратури України нині переживають період суттєвого реформування. Ухвалені цьогоріч зміни до законодавства дещо інакше визначають їхню роль та функції у системі державної влади. З жовтня прокуратура не здійснює загального нагляду, а значні структурні нововведення будуть впроваджені вже у 2015 році. Зокрема, у Чернігівській області лишиться чотири місцеві (міжрайонні) прокуратури. Повноваження однієї з них – Менської – поширюватимуться на Новгород-Сіверський, Семенівський, Коропський, Сосницький, Менський, Корюківський, Щорський та Городнянський райони.


Прокуратурою Щорського району упродовж 2014 року вживалися системні заходи щодо реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до відповідальності, забезпечення відшкодування спричиненої шкоди.
Для покращення криміногенної ситуації проведено три координаційні наради. Керівники правоохоронних органів Щорсівщини обговорювали ефективність вжитих заходів щодо протидії корупції, розкриття кримінальних правопорушень, розшуку безвісти зниклих та осіб, які переховуються від досудового розслідування, суду, ухиляються від відбування покарання. Окрема увага приділялася упередженню розростання конфліктів у суспільстві, дотриманню Законів та Конституції України.
У рамках міжвідомчої наради вивчався стан додержання законодавства щодо захисту прав і свобод дітей, попередження серед них злочинності та бездоглядності. Для забезпечення належної взаємодії між правоохоронними органами, зосередженню зусиль на комплексному вирішенні проблемних питань, оперативному реагуванню за фактами вчинення злочинів, за ініціативою прокурора створено постійно діючу робочу групу у складі представників прокуратури, райвідділу міліції, міжрайонного відділу СБУ, відділів прикордонної служби «Гірськ», «Щорс», митного поста «Щорс» та місцевого підрозділу КВІ. Вжиті заходи дали свої позитивні результати. Зокрема, не допущено загального погіршення динаміки злочинності, фактів порушення конституційних прав громадян при провадженні досудового розслідування. У закінчених кримінальних провадженнях відстутні факти незаконного притягнення громадян до відповідальності. Виявлено 2 корупційні правопорушення. Винних осіб притягнуто до відповідальності. Збитки відшкодовано.
Протягом року прокуратурою внесено 68 подань. За результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 54 особи. Відшкодовано 101 тис. грн. Поновлено права 73 дітей. Так, у сфері захисту конституційних прав і свобод громадян розпочато 9 кримінальних проваджень. До відповідальності притягнуто 28 осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, з них 10 – органів конт-ролю. Відшкодовано 90 тис. грн.
У сфері економічних відносин прокуратурою району проведено 5 перевірок, до відповідальності притягнуто 2 посадові особи (органів контролю). Відшкодовано 8 тис. грн.
У ході правозахисної діяльності у сфері охорони навколишнього природного середовища прокуратурою розпочато 2 кримінальні провадження, проведено 11 перевірок. За їх наслідками на усунення порушень законодавства внесено 10 актів прокурорського реагування. В результаті їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 11 посадових осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, у тому числі 4 – органів державного контролю.
У сфері земельних відносин прокуратурою розпочато 2 кримінальні провадження, внесено 7 актів прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності 9 посадових осіб, відшкодовано 3 тис. грн.
Під час правозахисної діяльності щодо забезпечення прав і свобод дітей, прокуратурою внесено 11 документів прокурорського реагування. За результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 12 осіб, відшкодовано 85 тис. грн, поновлено права 73 дітей. Зокрема, проведено перевірку в управлінні соцзахисту населення РДА, якою встановлено факт затягування в призначенні грошової допомоги відповідно до постанови КМУ №81 від 31.01.2007 р. «Про затвердження порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною». На усунення порушень прокуратурою району внесено подання, відшкодовано кошти в розмірі 47970 грн, поновлено права сім’ї з дитиною.
Також в ході проведених перевірок виявлено порушення вимог законодавства щодо соцзахисту громадян, призваних на військову службу під час мобілізації. Встановлено, що у зв’язку з призовом до Збройних Сил мало місце звільнення працівників. Прокуратурою внесені відповідні подання з вимогою вжити заходи щодо поновлення порушених трудових прав раніше звільнених з роботи працівників. За результатами розгляду 9 громадян поновлені на роботі. Крім того, прокуратурою району заявлено до суду 12 позовів на суму 173 тис. грн.
Попри існуючі реалії органи прокуратури й надалі лишатимуться однією з підвалин правоохоронної системи нашої держави.
Д.ВАСИЛЕЦЬ,
прокурор району

Комментариев нет:

Отправить комментарий