понедельник, 15 декабря 2014 г.

Книга про Тур’ю написана, але коштів на її видання нема

27 листопада у приміщенні Тур’янської сільської ради відбулася презентація книги про історію і сьогодення села Тур’я, написана місцевою літописицею, донедавна викладачем Борзнянського радгоспу-технікуму Тетяною Іванівною Сірою (дівоче прізвище Пушкар).


Представлена книга охоплює період від зародження села (це було 347 років тому) по 2012 рік включно. У ході її підготовки Тетяна Іванівна використовувала матеріали архівів, публікації в засобах масової інформації, розповіді свідків. Одними з них були відомі вихідці з Тур’ї Андрій Дмитрович Пушкар (учасник Параду Перемоги в Москві 1945 року) та Іван Григорович Лащенко (вчитель, працював у місті Тараща Київської області), які, на жаль, вже покійні. На мій погляд, разом з такими, як вони, відходить у забуття й історія нашої малої Батьківщини, в якій (прикро констатувати) ми не знаємо або зовсім мало знаємо про своїх батьків, дідів, прадідів. Адже нам їх показували «ворогами народу» - за те, що спини гнули до «сьомого поту», мали корів і волів, інші статки. Іменували їх куркулями, вимагали відмовитися від них…
У книзі про Тур’ю міститься багато різноманітної інформації, фотографій, її об’єм великий, але поки що вона в одному екземплярі. Так, це всього-навсього купа листів, роздрукованих на принтері, бо для друку 600 екземплярів (задум автора) потрібно близько 50 тисяч гривень. Вказаної суми не має ні автор, ні місцева громада. До речі, питання збору коштів для книги і раніше піднімалося на шпальтах районної газети «Промінь», воно неодноразово звучало із вуст Т.І. Сірої в моменти її відвідин обласних обранців і депутатів Верховної Ради України. Всі обіцяли вивчити питання. Наразі авторка книги щиро вірить у допомогу новообраного парламентаря від 207 виборчого округу Анатолія Євлахова, у сільських підприємців і підприємців-земляків. Отже, залишається сподіватися: змістовна праця Тетяни Іванівни не пропаде, що люди оцінять її і посприяють якнайскорішому виходу в світ довгоочікуваного твору.
Іван ЛАЩЕНКО, заслужений енергетик України
P.S. Усі, хто хоче мати у своїй бібліотечці вказану книгу і готовий внести для її видання певну суму грошей, можуть телефонувати за номером 4-57-42.

Комментариев нет:

Отправить комментарий