понедельник, 15 декабря 2014 г.

Про гроші та бюджет

Минулого тижня на Щорсівщині нарешті розпочалося розв’язання проблеми, яка вже давно турбувала трудові колективи бюджетних установ: погашення фактично існуючої заборгованості із заробітної платні. (Працівники деяких закладів майже два місяці не отримували грошей).
«Промінь» уже інформував читачів про виділення з центрального бюджету на Чернігівську область цільової дотації для виплати зарплат бюджетникам.
І ось 3 грудня Щорський район отримав перший транш коштів, 5 грудня – другий. За словами начальника фінуправління РДА М.О. Іваницького, загалом було повністю профінансовано погашення заборгованості за жовтень і листопад – на суму 7 мільйонів 290 тисяч гривень. У залежності від банку громадяни могли зняти свої гроші з рахунків 5-го, а згодом – 9-го грудня.
Говорячи про перспективи на грудень, М.О. Іваницький зауважив, що зарплатня – не єдина стаття видатків у районному бюджеті. Ще один надзвичайно важливий напрямок – оплата енергоносіїв і продуктів харчування для закладів освіти і медицини. Тому в цьому місяці гарантовано вдасться нарахувати і виплатити бюджетникам аванс, а у разі сприятливих обставин – під Новий рік взагалі вирішити повністю так зване зарплатне питання.
Окремий фактор 
Протягом останнього місяця в навчальних закладах Щорса точилися розмови стосовно того, що вчителям деяких сільських шкіл – зокрема Кучинівської та інших – виплатили аванс, а ось у місті – ні. Причина такої ситуації має дуже просте пояснення. Восени районний бюджет вичерпав усі свої можливості. Але в скарбницях сіл та міста на рахунках значилися певні кошти, якими територіальні громади могли розпоряджатися на власний розсуд. Саме тому керівництво райдержадміністрації ініціювало на сесіях сільських і міської рад розгляд можливості передати певні суми грошей на районний рівень. Причому під чітке зобов’язання: коли вже у Тур’ї погоджуються виділити необхідну суму, то вони повинні піти не на щорських вчителів, медиків, працівників культури і соціальної сфери, а саме на тур’янських. У цьому є абсолютна справедливість, тож так і було зроблено. За існуючих реалій треба якнайщиріше подякувати сільрадам за розуміння ситуації, за добру волю і підтримку своїх бюджетників. До того ж слід додати, що громади допомогли не лише в питанні зарплати. І це робить їхню позицію ще більш конструктивною.
Для порівняння наводиться таблиця – які громади і на яку суму профінансували найнеобхідніші статті видатків нашого краю.
Інформація щодо  прийнятих рішень з надання трансфертів з сільських та міського бюджетів районному бюджету станом на 9 грудня 2014 року
Назва ради Всього
м. Щорс 60 тис. грн
с. Гірськ 40 тис. грн
с. Г.Студенецька 1,6 тис. грн
с. Єліне 46 тис. грн
с. Заріччя 1,509 тис. грн
с. Кучинівка 39,242 тис. грн
с. Низківка 34,8 тис. грн
с. Н.Боровичі 25 тис. грн
с. Петрівка 58,483 тис. грн
с. Рогізки 40 тис. грн
с. Сновське 55 тис. грн
с. Софіївка 10 тис. грн
с. Ст. Боровичі 10 тис. грн
с. Тихоновичі 14 тис. грн
с. Тур`я 119,483 тис. грн
с. Хотуничі 34,650 тис. грн
с. Чепелів 67 тис. грн
Разом 656,767 тис. грн
До речі
Станом на 9 грудня райбюджет мав ще й такі борги: за централізоване теплопостачання: освіта – 197,7 тис. грн, медицина – 256,6 тис. грн, культура – 71 тис. грн; за газопостачання: освіта – 156 тис. грн, медицина – 20,2 тис. грн, культура – 26,3 тис. грн; за вугілля й дрова загалом – 58,2 тис. грн; за продукти харчування: освіта – 94,1 тис. грн., медицина – 12,1 тис. грн; за медикаменти – 39,1 тис. грн.
Велика частина зазначених сум – це заборгованість, яка накопичилася ще на початку 2014 року. Однак вже цього ж тижня завдяки правильному розрахунку і зваженій бюджетній політиці вдалося суттєво вирівняти ситуацію: протягом вівторка і середи повністю здійснено проплати за ліки, за паливно-мастильні матеріали (на шкільні автобуси і медичний транспорт), вугілля і дрова, понад 200 тис. грн перераховано «Облтеплокомуненерго» за теплопостачання, за харчування – 52 тисячі. У наступні дні процес розрахунків продовжився. Тобто можна констатувати: фінансова ситуація в районі стабілізується. Органи влади та місцевого самоврядування Щорсівщини знайшли дієві аргументи, які, у контексті загальнообласного стану справ, вплинули врешті-решт на позицію центрального уряду. Обласне керівництво теж продемонструвало високий рівень розуміння проблем, які непокоять мешканців нашого краю. Райдержадміністрація належним чином обгрунтувала необхідність виділення додаткової дотації для виплати зарплатні бюджетникам до кінця року. (Хоча за попереднім розрахунком грошей району не вистачало на 2 або й 3 місяці). Слід сподіватися, що поточний рік завершиться для нашого району трохи краще, ніж можна б було очікувати за існуючих реалій в Україні.


Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий