понедельник, 22 декабря 2014 г.

«Комунальник» - приватна структура

У ході гарячих дискусій та суперечок довкола теми підвищення тарифів на водопостачання та каналізацію в Щорсі довелося з подивом констатувати: частина наших земляків чомусь і досі вважає, ніби ПрАТ «Комунальник» є державним підприємством, тож міськрада, райрада чи райдержадміністрація можуть призначати і звільняти його керівництво або встановлювати розмір платні за воду
. Така думка абсолютно не відповідає дійсності. Ще майже двадцять років тому, в ході проведення масової приватизації в країні, у нашому райцентрі з’явилося акціонерне товариство, яке й почало надавати комунальні послуги. (Свого часу «Промінь» уже писав про деякі деталі цього процесу). Тобто ПрАТ «Комунальник» - повністю приватна структура, і впливати на його діяльність дозволяється лише у випадках, передбачених законодавством.
Мета цієї статті – не пошук відповіді на вічне запитання: чому в Щорсі така дорога вода? Наша газета вже опублікувала чимало статей на цю тематику. У даному випадку треба розставити акценти довкола ситуації, бо, на жаль, аргументованої та коректної дискусії з проблемного питання так і не відбулося, а спроби з’ясувати причини існуючого стану справ часто-густо переростали в демагогію.
Причому показовий момент: серед «захисників справедливості й народних інтересів» чомусь опинилися ті, кого бідняками явно не назвеш. (Дехто з них має солідні зарплати або пенсії по 3-4 тисячі гривень на місяць. Та й за субсидіями на комунальні послуги чомусь звертаються не всі, хто вважає себе малозабезпеченими і неспроможними оплатити високі тарифи).
Але повернімося до заголовка цієї статті. Чим же є приватне акціонерне товариство «Комунальник» зараз? З відкритих офіційних джерел можна отримати таку інформацію. Власницею основного пакета акцій – 57,7752% - є головний бухгалтер підприємства О.О. Весела. Її прізвище було внесене до реєстру акціонерів (тобто тоді вона стала співвласницею «Комунальника») у 2005 році. У квітні 2013 року у зборах акціонерів взяли участь володарі 62% акцій. Слід додати, що серед працівників підприємства ще шестеро мають статус акціонерів, але кожен з них володіє часткою у менш як 1%. Решта ж акцій – 38% (доволі вагомий пакет) – розділений між як мінімум чотирма особами, про яких «Промінь» може розповісти іншим разом, адже з’ясування деталей справи, яка тяглася останні 10 років, потребує часу.
Словом, наші читачі тепер знають, кому реально належить ПрАТ «Комунальник». До вищенаведеного треба додати трохи статистичної інформації. Розрахункова вартість активів товариства – 1 млн. 23 тис. грн. Станом на 31 грудня 2013 року необоротні активи «Комунальника» становили: залишкова вартість – 1 млн. 61,7 тис. грн.; первісна ж вартість сягала суми у понад три мільйони. У пасиві значився статутний капітал – 67,7 тис. грн. і додатковий вкладений капітал – 1 млн. 421,6 тис. грн.
Звіт про фінансові результати діяльності у минулому році теж цікавий. Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) склав 2 млн. 747,6 тис. грн. Непрямі податки та інші вирахування з доходу сягнули 458,4 тис. грн. Тому чистий дохід є меншим - 2 млн. 289,2 тис. грн. Інші доходи принесли 81,1 тис. грн., а інші операційні доходи – ще 3 тисячі. Собівартість реалізованої продукції (послуг, робіт, товарів) була чималою – 1 млн. 560,4 тис. грн., на інші операційні витрати набігла сума у 835,3 тис. грн. Тобто всі витрати разом – 2 млн. 395,8 тис. грн. У підсумку фінансовий результат до оподаткування виявився негативним – 22,5 тис. грн. Нарахування і виплата дивідендів акціонерам не проводилися. Додатково необхідно ще раз підкреслити – це показники звітності за 2013 рік. До речі, цього ж року ПрАТ «Комунальник» пройшов аудиторську перевірку – у столичної фірми «Емкон-аудит». (Думка аудитора за результатами роботи була «умовно позитивною».) Мабуть, мешканці Щорса висловили б вдячність керівництву підприємства, якби цей документ вдалося оприлюднити для вивчення широкими колами громадськості. Можливо, такий крок розвіяв би сумніви споживачів стосовно обгрунтованості існуючих тарифів. Або, принаймні, продемонстрував усім зацікавленим, за якою методикою оцінюється економічна діяльність надавача комунальних послуг.
Наостанок доречно нагадати громаді, що власне ПрАТ «Комунальник» для своєї роботи використовує переважно майно міської власності, взяте ним в оренду. Водонапірна башта, водогінна мережа і ще багато чого іншого (навіть легковий автомобіль «Нива», на якому їздить керівник А.М. Дуля) – все це належить щорсівчанам, усім разом. А ось акціонерному товариству – адмінбудівля по вулиці Леніна та ще дещо. (Не так вже й багато). Погодьмося, ситуація трохи суперечлива. Адже ПрАТ «Комунальник» - звичайна комерційна структура, однак вона користується масштабним майновим комплексом громади для отримання доходу. Теоретично можна це порівняти з таким варіантом: приходить до міськвиконкому бізнесмен і каже: дайте мені в оренду за символічну суму магазин, а я торгуватиму там різним крамом. Підприємцю це явно вигідно – не треба будувати новий торговельний заклад, купувати ваги, касові апарати тощо. Натомість де вигода міста і людей?
Фіналом цього матеріалу є одне конкретне запитання. Від посадовців ПрАТ «Комунальник» неодноразово доводилося чути пояснення, що дорожнеча послуги каналізування відходів зумовлена неповною завантаженістю очисних споруд. Гаразд, може це й дійсно так. Тоді чому ж асенізаційна діжка зливає «відкачані стоки» не там (щоб «максимально завантажити»), а в кювет дороги на околиці міста, в урочищі Горбаха? Люди, які порають там городи, все бачать, обурюються, переказують «вітання» А.М. Дулі, але нічого не змінюється. Санепідемслужба робить вигляд, ніби нічого не відбувається, органи екологічного контролю – теж. Хоча виливати, вибачте, лайно поруч з населеним пунктом – це свідомо шкодити довкіллю та благоустрою. Мешканці Щорса чекають, що керівництво ПрАТ «Комунальник» не лише відповість на це запитання, а й розпочне працювати хоча б у межах здорового глузду, якщо вже не здатне провадити високоефективну економічну діяльність.

Комментариев нет:

Отправить комментарий