вторник, 23 декабря 2014 г.

Вакцини в районі не вистачає


Винайдення вакцини зберегло тисячі людських життів. Намагання людини створити собі штучний імунітет проти певних хвороб були ще в Древній Індії та Китаї. Нині в Україні роблять 10 обов’язкових щеплень. А за кордоном – ще більше. Чи вистачає в нашій центральній лікарні вакцини? Чи варто робити щеплення і які є протипоказання? З цими запитаннями ми звернулися до заступника головного лікаря районного центру первинної медико-санітарної допомоги Олени Іванівни ШАРПАН.

- Вакцина для обов’язкових щеплень закуповується в Україні винятково Міністерством охорони здоров’я за кошти державного бюджету. Її в лікарню ми отримуємо централізовано з області. Фінансування медичної галузі нині бажає кращого, тож, на жаль, склалася така ситуація, що в нашому районі, та й по всій Чернігівщині, вакцини не вистачає. Станом на 10 грудня цього року щеплення від коклюшу, дифтерії та правцю (АКДС) отримали всього 54% дітей, від поліомієліту - 38%. Вакцинацією від кору, паротиту і краснухи (КПК) охоплено у віці 1 рік – 90%, а у 6 років (ревакцинація) – всього 42%. Найкращий показник зі щеплення проти туберкульозу (БЦЖ) – 77%. Медичні заклади довгий час не могли отримати цю вакцину через перереєстрацію необхідних документів на неї, та зараз вона вже надходить. Щодо препарату туберкулін (необхідний для перевірки реакції Манту), то ми закупили його в повному об’ємі за кошти ЦРЛ і його вистачає всім.
- Чи практикується вакцинація за кошти батьків?
– Відразу скажу, що ні. Незважаючи на складну ситуацію, всі щеплення в райлікарні проводяться безкоштовно.
— Знаємо, що відвідувати дитсадок чи школу можуть тільки діти, яким проведено щеплення. Як же бути тим, кому вакцини не вистачило?
- Ми видаємо довідку про стан здоров’я дитини, а далі батьки йдуть з нею в дитсадок чи школу і вже потім колегіально вирішується питання – брати чи не брати дитину до закладу. Якщо вакцини зараз немає, чи на момент планованої вакцинації дитина хворіла, була у від'їзді, то щеплення може бути перенесене на пізніший час. Починати вакцинацію з початку не потрібно, вводяться тільки відсутні дози вакцини, якщо після першого щеплення минуло значно більше часу, ніж рекомендується,
Дитину обов’язково заберуть у садочок чи школу, адже перший комплекс щеплень вона отримала.
Та у нас зараз виникає інша проблема - багато батьків не дають згоди на вакцинацію, не розуміючи наслідків свого вчинку. Тоді ситуація інша. Я рекомендую, щоб батьки не нехтували щепленням дитини, бо це у першу чергу її здоров’я. Саме завдяки вакцинації людство подолало страшні епідемічні хвороби. Тим паче, якщо плануєте з дитиною поїздку за кордон, вас не випустять без довідки про відповідні щеплення.
-Дякую за розмову.
Спілкувалася
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий