понедельник, 22 декабря 2014 г.

Право і ми

Адвокати району беруть участь у кримінальних, цивільних, адміністративних справах. Мають право також представляти інтереси громадян на підприємствах, в установах та організаціях,брати участь у допиті особи в якості свідка. Але основна робота в судах.

Велику питому вагу участі в цивільних справах по суду – складає поділ майна подружжя. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку. Необхідно зауважити, що майно, яке було в кожного з подружжя до шлюбу, є індивідуальною власністю кожного. Якщо сім’я розпадається, виникає питання поділу нажитого майна. Воно може ділитись добровільно, а при недосягнення згоди – судом. Для добровільного поділу спільно нажитого майна запрошують в селі представників сільської ради, а в місті – міської ради. Вони складають акт опису та оцінки спільно нажитого майна в присутності чоловіка та дружини. Акти складаються в трьох екземплярах. В акті добровільного поділу вказується, що виділяється дружині, а що – чоловікові, і на яку суму кожному. Тут не обов’язково, щоб суми були однакові, адже це поділ добровільний. Всі акти підписуються представниками місцевої ради та подружжям і затверджуються печаткою місцевої ради, і видаються кожному. Такий порядок добровільного поділу рухомого майна, а добровільний поділ будівель, транспортних засобів оформляється нотаріусом. При недосягненні згоди на добровільний поділ, зацікавлена сторона з актом опису і оцінки майна подружжя звертається в юридичну консультацію, де і оформляється позов до суду.
Згідно зі ст. 92 Сімейного Кодексу України особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям може бути укладений шлюбний договір, який регулює майнові відносини між подружжям.
Якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.
У мінливому світі сьогодення є актуальним питання правового становлення. Своєчасність виконань гарантій Конституції, обізнаність населення, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є тією благородною місією, яка покладена на адвокатуру.

Микола МОТЯШ,
завідуючий Щорською юридичною консультацією

Комментариев нет:

Отправить комментарий