понедельник, 15 декабря 2014 г.

Новорічна ялинка: дві сторони її медалі

Звичай прикрашати різдвяну ялинку розповсюдився з Німеччини. Легенда свідчить, що традицію прикрашати дерева на честь Різдва впровадив відомий богослов Мартін Лютер.
У 1500 році, напередодні Різдва, він, гуляючи по лісу, побачив декілька ялинок, покритих снігом. Вони яскраво виблискували в місячному сяйві і вразили Лютера своєю красою. Повернувшись додому, він поставив маленьку ялинку посеред кімнати, прикрасив її свічками і запалив їх.
Втім, практика поклоніння деревам, особливо вічнозеленим, відома впродовж тисячоліть. Люди дуже часто проводили паралель між деревами і божественністю. Наприклад, стародавні єгиптяни вносили зелені гілки фінікових пальм у свої будинки і вірили, що це принесе родючість їх полям. Подібні традиції існували у стародавніх римлян, германців і кельтів.
У СНД святково прикрашену ялинку вперше побачили на початку сорокових років ХІХ століття. А донині, починаючи з 1700 року, українці прикрашали свої будинки сосновими, ялиновими і ялівцевими гілками, як в 1699 році повелів Петро І.
Але є й інша сторона медалі. Подумати тільки, щороку в Україні у грудні тільки офіційно заготовлюється близько 1 млн. ялинок. Браконьєри «заготовляють» ще собі 1,5 млн. ялинок. Разом – це цілий хвойний ліс площею 1250 га.
І тому нагадуємо: не рубайте самовільно новорічних ялинок тому, що за кожну самовільно зрубану сосну чи ялинку на порушника накладається штраф розміром від 595 гривень.
В.ПРИХОДЬКО, директор Щорського райагролісгоспу


Комментариев нет:

Отправить комментарий