понедельник, 15 декабря 2014 г.

Будь-який додатковий автомобіль – це добре

У Миколи Гордійка стаж водіння – майже сорок років. Коли лікарня отримала спеціалізований «Фіат» - пильно оглянув його на станції обслуговування, пересвідчившись у належному технічному стані. Після перших поїздок дійшов висновку, що машина м’яка на ходу, ведеться добре, з нормальною маневреністю. При дбайливому догляді за автомобілем моторесурсу вистачить тисяч на п’ятсот кілдометрів пробігу. Єдине, чого бракувало в салоні, так це музики. Але Микола Гордійко самотужки встановив потрібну апаратуру, тож тепер час у дорозі минає веселіше. 
Цієї осені нарешті завершилася майже півторарічна історія з отриманням райлікарнею медичного автомобіля з Італії. Коротко нагадаймо: іноземці-благодійники, які вже давно співпрацюють з громадою села Кучинівка, свого часу самі запропонували передати на Щорсівщину машину для транспортування хворих. Але процес оформлення документів на неї виявився дуже заплутаним і тривалим.

Ще навесні 2013 року, саме перед Пасхою, машину марки «Фіат» доставили в Україну. (Попередньо її мали подарувати якомусь закладу в Київській області, але врешті-решт за місце призначення було обрано Щорську райлікарню). І тоді – почалося… На повну силу запрацювала бюрократична система найвищого рівня. Виявилося, що спочатку потрібно взяти спеціальний документ у Міністерстві соціальної політики, потім – знайти вітчизняну благодійну організацію, яка б виступила в ролі своєрідного посередника між закордонними добродіями і медзакладом Щорського району.
Як розповів «Променю» заступник голови РДА Володимир Карпенко, міністерську справу згодом вирішили, а посередницьку місію допомогла виконати обласна організація «Аратта» (керівник – Вікторія Філатова). Надалі був черговий етап: провести розмитнення автомобіля. Час минав, вже й 2014-ий рік перевалив за середину, а кінця-краю питанню не було видно. Лише влітку з’явилася перспектива виходу із ситуації.
Головний лікар ЦРЛ Микола Куценко згадує: «На митниці все вдалося залагодити приблизно у вересні цього року. В жовтні поставили транспортний засіб на облік, отримали номерні знаки, а вже у листопаді почали використовувати машину за призначенням – фактично як реанімобіль. Один з перших рейсів був здійснений до Чернігова, коли довелося перевозити людину з політравмою. «Фіат» зарекомендував саме добре – зручний, належно обладнаний. Коли спекотна пора року – працює кондиціонер, коли зима – салон обігрівається. Словом, усе, як треба. Завдяки італійському подарунку можливості транспортного парку райлікарні відчутно поліпшилися. Є у нас «Тайота» - їй десь п’ятнадцять років, а наймолодшим вважається десятирічний ВАЗ, тож кожен розуміє – ми радіємо будь-якій додатковій машині. Й висловлюємо щиру вдячність за благодійну підтримку з-за кордону. Головне для медпрацівників – вчасно надати допомогу хворій людині, врятувати їй життя. Маючи ж у розпорядженні сучасні засоби, ми можемо робити це більш ефективно».

Комментариев нет:

Отправить комментарий