понедельник, 13 марта 2017 г.

Досвід, компетентність, професіоналізм


Цей колектив – суто жіночий. Але він з гідністю виконує надзвичайно важливе завдання – реалізацію державної політики у сфері землекористування. Складний процес реформ, часті зміни умов роботи та законодавства, висока відповідальність перед людьми і місцевою громадою – навіть за таких реалій ці жінки працюють  злагоджено, професійно і дійсно ефективно.

Для початку  варто навести деякі статистичні дані. Земельний фонд Сновсього району складає понад 128 тисяч гектарів. За формою власності 64,4% земель – державні та комунальні, 35,6% - приватні.  Сільськогосподарські угіддя займають близько 70 тисяч гектарів, з них  під ріллею – 58,4%, під сіножатями – 20,7%, під пасовищами – 10,8%. У нашому краї діють 18 сільгосппідприємств і 11 фермерських господарств, які використовують в агровиробництві майже 27 тисяч  гектарів. Загалом у власності громадян перебуває більш як 30 тисяч гектарів землі. Також у віданні лісогосподарських підприємств Сновщини знаходиться більше 42-х тисяч гектарів (32,9% території району).
З огляду на процеси, які  відбуваються в Україні, потребують удосконалення екологічні та економічні аспекти використання  земельних ресурсів. Особливої  актуальності набули ці фактори з моменту утворення на Сновщині об’єднаної територіальної громади. Як розповіла «Променю» начальник відділу Держгеокадастру в нашому районі Валентина Недвіга, в січні 2017 року сталися  деякі зміни в структурній приналежності цієї установи. Тепер відділ підпорядковується Корюківському міжрайонному управлінню Держгеокадастру. Частину функцій, зокрема, розпорядження землями комунальної власності (наприклад – у населених пунктах) закріплено за новоствореним земельним відділом територіальної громади. А до повноважень відділу Держгеокадастру, як і раніше, належать подання пропозицій до обласного ГУ ДГК стосовно розпорядження землями державної власності, надання документальних витягів з держгеокадастру, видача  довідок про нормативно-грошову оцінку земель, здійснення держреєстрації земельних ділянок, організація виконання робіт  із землевпорядкування і оцінки земель, організаційні заходи із проведення земельних аукціонів, підбір ділянок  для учасників АТО.
Валентина Недвіга об’єктивно визнає, що порівняно з періодом десятирічної давнини, обсяг замовлень на оформлення документів на землю зменшився. (Саме тоді  завершувався процес видачі громадянам держактів на землю). Але і зараз справа на місці не стоїть. Протягом 2016 року здійснено реєстрацію права власності 186 громадян на ділянки для ведення особистого селянського господарства (загальною площею 256 га), 184 громадян – на ділянки для обслуговування житлових будинків (33 га),  9 громадян – на ділянки для гаражного будівництва. Також документують належним чином своє землекористування і юридичні особи. Скажімо,  Кучинівська, Новоборовицька і Рогізківська сільради оформили громадські пасовища. (Загальною площею 280 га). До речі, по селах Сновщини земель запасу, які ще не використовуються, 16 тисяч 700 гектарів, а  земель резерву (в межах населених пунктів) – 2  тисячі 843 га. Тобто ще є непогана перспектива для розширення землекористування. Наочний приклад – сільгосппідприємства району торік повернули до агровиробництва майже півтори тисячі гектарів грунтів, узявши  їх в оренду.
Як бачимо, сфера діяльності працівників землевпорядної служби вельми велика, проте їхні фаховість, досвід і компетентність допомагають виконати будь-яке завдання. Навіть у такій непростій галузі, яким є користування землею. Зрештою, за загальним визнанням  останніми роками процес  виділення  та оформлення ділянок значно спростився, став прозорішим і відкритішим. Саме це додає реформуванню земельних  відносин нового імпульсу.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора
На  знімку: колектив відділу Держгеокадастру.

Комментариев нет:

Отправить комментарий