вторник, 21 марта 2017 г.

Засвідчення вірності копій документів

Засвідчення вірності копій документів регулюється ст.75 Закону України "Про нотаріат". Документ, що засвідчується, не повинен суперечити закону,
як за змістом, так і за формою. Нотаріус не може засвідчити копії документів, які не будуть відповідати вимогам закону, якщо, приміром, вони видані неправомочною установою, немає підпису службової особи чи печатки, не вказано число, місяць, рік видачі документа, відсутній реєстраційний номер, документ виготовлено на неналежному бланку. Не відповідають вимогам законності документи, в яких є підчистки, дописки, незастережені виправлення, закреслені слова, які мають неясний текст, що його неможливо прочитати, нечітку печатку, які написані олівцем, викладені на декількох аркушах, але не прошиті, не пронумеровані та не скріплені належним чином. Документ, з якого засвідчується вірність копії, повинен стосуватися прав і законних інтересів громадян, мати значення для подальшої їх реалізації, а отже, створювати певні правові наслідки для громадянина.
Забороняється засвідчувати вірність копії деяких документів, що видаються органами охорони здоров'я: довідок лікувальних установ про народження дитини, лікарняних свідоцтв і фельдшерських довідок про смерть, довідок і висновків про наявність психічних захворювань, медичних висновків на дітей-інвалідів з дитинства у віці до 16 років, свідоцтв про хворобу колишніх військовослужбовців, у тому числі й тих, хто знаходився в полоні. Засвідчувати вірність копій лікарняних листків, якщо вони були видані лікарем з затвердженням головного лікаря або спільно з ним, можна лише за умови, що їх підписали обидва лікарі. Нотаріусом не може бути засвідчено вірність копії медичної довідки форми №086/о, оскільки подання зазначеної довідки до вищого навчального закладу чинним законодавством передбачено лише в оригіналі.
Т.Васильченко, державний нотаріус

Комментариев нет:

Отправить комментарий