среда, 20 сентября 2017 г.

За налагодженої взаємодії Сновської міської ради та органів прокуратури вжито заходів до наповнення бюджету громади та повернення земель



Місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право жителів територіальної громади самостійно або під відповідальність органів і посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Українська держава гарантує місцевому самоврядуванню право на судовий захист, компенсацію додаткових витрат, пов'язаних з реалізацією делегованих державою повноважень органів виконавчої влади, а також забороняє обмежувати права місцевого самоврядування.

Так, 18 грудня 2016 року на території Сновського району утворилася Сновська міська об’єднана територіальна громада, до якої увійшли всі населені пункти району.
Наразі Сновська міська об’єднана територіальна громада є не просто колегами з органами прокуратури із захисту інтересів держави і територіальної громади, а й без перебільшення є частиною єдиного механізму забезпечення законності.
Питання забезпечення належного захисту інтересів держави та територіальної громади у сфері бюджету і земельних відносин є одним із пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури, який здійснюється шляхом комплексного застосування представницьких та кримінально-правових засобів прокурорського реагування на порушення Закону.
Реалізовуючи конституційну функцію представництва інтересів держави в суді, Менською місцевою прокуратурою установлено факт несплати одним із забудовників  м. Сновськ коштів пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури населеного пункту.
Як встановлено, однією із будівельних компаній у 2014 році в м. Сновськ збудовано об’єкти нерухомості для забезпечення подальшої комерційної діяльності підприємства загальною вартістю понад 15 млн грн.
Водночас, незважаючи на вимоги законодавства та неодноразові звернення міської ради, забудовник не уклав договір про пайову участь у  розвитку інфраструктури міста.
Враховуючи, що Сновською міською радоюв межах законодавства вжито заходів до залучення коштів пайової участі, які підприємцем не сплачено, прокурор звернувся до суду з позовом про визнання договору укладеним.
Водночас, намагаючись уникнути виконання вимог закону, під час розгляду справи у суді відповідач вимагав визнати недійсним рішення міської ради, яким встановлено розмір пайової участі для підприємства.
Однак, завдяки активній та послідовній позиції органів прокуратури господарським судом області позовні вимоги прокурора задоволено та договір про пайову участь визнано укладеним.
Наразі за реально виконаним судовим рішенням, ухваленим за позовом прокурора, до місцевого бюджету надійшло 380 тис грн. пайової участі у розвитку інфраструктури м. Сновськ.

Крім того, за результатами представницької діяльності органів прокуратури  у сфері земельних відносин  до Сновської територіальної громади  повернуто 12 га землі, вартістю 176 тис. грн. Робота на вказаних напрямках триває.

Комментариев нет:

Отправить комментарий