понедельник, 30 октября 2017 г.

Імунізація – це ефективно

Вірус поліомієліту може паралізувати чи вбити дітей протягом всього лише кількох годин. Ліків від нього не існує. Україна є однією з небагатьох країн у світі з високим ризиком спалаху поліомієліту у зв’язку з низьким охопленням дітей імунізацією – менше 50%. У Сновському районі щеплено 76,2% дітей.

На даний час поліомієліт залишається епідемічним тільки в трьох країнах  світу – у Нігерії, Пакистані та Афганістані.
Імунізація є нашим єдиним ефективним захистом. Будь-яка дитина, імунізована не в повній мірі, знаходиться в зоні ризику та становить небезпеку для інших дітей.
Спалах поліомієліту в Україні підтверджено міжнародними організаціями з охорони здоров’я. Після 19-річної відсутності поліомієліт знову повернувся в Україну. Разом з тим, вірус є дуже заразним і не зважає на соціальний статус, матеріальні статки чи кордони.
Безпека наших дітей – наша відповідальність.
О.ШАРПАН, головний лікар КУ «Сновський районний центр ПМСД», лікар-педіатр.
Онкології – ні!
Нещодавно  у всьому світі відзначався День боротьби із раком молочної залози, захворюванням, яке серед жінок вважається найпоширенішим.  Станом на 1 жовтня на диспансерному обліку з приводу цієї важкої  хвороби у ЦРЛ знаходиться 78 людей. Цьогоріч захворіло 5. Домінують ті,  кому від 50 до 60 років, але вже є достатньо прикладів, що рак молочної залози помолодшав. Приміром, нещодавно він виявлений у осіб, яким всього-на-всього 40!
Через це навіть молоді жінки повинні уважно самообстежувати молочні залози. Спадковість в онкології, травми молочних залоз (до особливої уваги жінок,  що працюють з великою рогатою худобою), мастопатія, порушення менструального циклу можуть спровокувати захворювання. До речі, у молодому організмі ракові клітини  розвиваються швидше і ведуть себе більш агресивно, ніж у старшому.
Здоровий спосіб життя і правильне харчування – це профілактика всіх хвороб без винятку. А щодо онкології, то аби запобігти застійним процесам в організмі, треба пити достатню кількість води, вживати багато овочів (особливо  часник та цибулю) і регулярно проходити медогляди. Вчасне звернення до  лікаря збереже ваше здоров’я!
Ірина ЯКУБОВСЬКА, лікар-онколог

Комментариев нет:

Отправить комментарий